sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Eikö eurot merkitse mitään?

Nyt kun Tehy:n asiat näytetään saatavan joltiseenkin kuntoon, kaivetaan keskusteluun toiset asiat. Nimen omaan tohmajärveläiset.
Tohmajärvi sai Värtsilän kuntaliitoksen kaupanpäällisinä investointirahaa n. 1,5 milj. euroa. Rahat ovat korvamerkittyjä vanhainkodin saneeraukseen ja terveyskeskuksen laajennukseen. Eli ne on pakko käyttää näihin kohteisiin tai hakea ministeriöstä muutosta käyttötarkoitukseen tai palauttaa rahat takaisin valtiolle.
Tässä kohtaa on syytä kertoa, että rahat on käytetty käyttötalouteen. Eli ne on syöty. Jos edellä kerrottuihin mihin hyvänsä toimenpiteisiin ryhdytään on otettava velkaa.
Mitään ratkaisua ei kunnassa ole poliittisella eli valtuustotasolla tehty. Ei, koska kunnan virkamiesjohto ei ole asiaa tuonut valtuustoon enempää kuin hallitukseenkaan päätettäväksi.
* * *
Seuraavassa tuonkin oman esitykseni rahojen käyttöön. Olen saman tehnyt lautakuntakäsittelyyn kirjallisenakin, mutta ei se ole ottanut tuulta purjeisiinsa. Eli sitä ei ole hyväksytty eikä hylätty. Tyypillistä asioiden hoitoa Tohmajärvellä varsinkin nykyään.
Ehdotan, että ministeriöstä haetaan muutosta määrärahan käyttöön niin, että koko summa saadaan käyttää terveyskeskuksen laajentamiseen.
Lisärakennus rakennetaan Saalem-kirkon puoleiselle sivulle kiinteästi nykyiseen terveyskeskusrakennukseen kiinni. Terveyskeskuksessa nyt toimiva sosiaalitoimisto siirretään muualle ja tilat otetaan vuodepaikoiksi.
Näin menetellen saadaan yhteinen kokonaisuus palvelemaan sairaita ja vanhuksia. On sama kutsutaanko uusia tiloja terveyskeskuksen vuodepaikoiksi tai tehostetuksi palveluasumispaikaksi.
Lyhyellä matematiikalla olen laskenut, että investointirahalla saataisiin rakennetuksi 14 yksiötasoista asuntoyksikköä.
Nykyisen vanhainkodin tuleva käyttö tulisi uuteen harkintaan. Kunnan toimesta vanhuspalvelut sieltä tulisi siirtää Kemieen.
Jos ratkaisuksi Sote tai kunnanjohtaja keksivät jonkin muun, olisi hyvä tuoda se mitä pikimmin luottamushenkilökäsittelyyn. Muuten terveys- ja vanhuspalvelut saattavat hajanaisuudessaan olla Sotelle liian helppo nakki siirtää pois paikkakunnaltamme.
Kunnanjohtajamme on todennut minulle henkilökohtaisesti, että kuntaliitoksiin valtiovallan tarjoamat n. 10 milj. euroa ovat pieni raha, eivätkä merkitse mitään ko. päätöksiä tehdessä.
Nyt näyttää, että pieniksi jäävät investointiin varatut rahatkin. Olivatpa ne pieniä tai isoja loppuratkaisussaan ne kasvattavat kunnan velan arvioni perusteella ensivuonna n. 9,5 miljoonaan euroon. Josta summasta on sitä kuuluisaa kumulatiivistä velkaa n. 2,5 milliä

Ei kommentteja: