lauantai 3. tammikuuta 2015

Lasten ja lastenmielisten juhlat

Kuka se kissan häntää nostaisi, ellei kissa itse. Asia tuli mieleen kun luin Koti-Karjalasta Tohmajärven kunnan 10-vuotisjuhlista kirjoitetun jutun. Jo otsikko pani arvioimaan mitkä juhlat ovat 10 vuoden päästä. Otsikko oli kokonaisuudessaan: "Se on varmaa, että 10 vuoden päästä pidetään uudet juhlat." Jos ne juhlat ovat itsenäisen Tohmajärven kunnan juhlat, niin minäkin lupaan tullaa paikalle, vaikka kannettuna. Pistäydyinhän nytkin paikalla, ja lampsin kirkkoherran, hänen vaimonsa ja koiransa kanssa kotiin jo ennen juhlapuheita ja ilotulituksia. Katsoin, että ylitin ikärajan, joille juhla oli tarkoitettu.
******
Juhlaselostuksesta sai kuvan, jota kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antero Nenonen oli käsitellyt puheessaan.
Nenonen kiitti värtsiläläisiä menneestä kymmenestä vuodesta, "että ovat pysyneet Tohmajärven kelkassa."
Menneen vuoden tapahtumista kunnanvaltuuston puheenjohtaja näyttää nostaneen esiin vai yhden. Sanatarkka lainaus: "Nenonen totesi Katri Helenan raitin olleen viime vuonna yksi piristysruiske Tohmajärvelle."
Lehtijutusta ei kerrota minkä tähden tai miten piristysruiske. Jutun kirjoittaja Kari Sarkkinen olisi varmasti tiennyt. Hänhän UutisAlasimen toimittajana ollessaan ilmaisi koko toimituksen olevan Katri Helenan raitin kannalla.
Jos piristysruiskeena pidetään sitä, että Katri Helenan raitti sai kunnalliselämään vipinää niin, että raitista tuli epävirallinen. Jos se on piristystä olisi se ollut syytä mainita.
Piristysruiske oli sekin, että Tohmajärven kunnanhistoriassa tuskin löytyy kunnanhallituksen päätöstä, jossa oikaisuvaatimusta nimellään vaati toistasataa kuntalaista.
Jättäisin Katri Helenan sikseen, mutta aina nämä kunnan "herrat" jaksavat tonkia asian esiin virallissesti tai epävirallisesti. Siitä tulee mieleen vain kissan hännän nosto.
*******
Sitten muutama tarkennus. Katri Helenan kotikunta ei ole Tohmajärvi. Se on synnyinkunta. Kotikunta on kunta, jossa asutaan ja johon verot maksetaan.
Hyvää vuoden jatkoa.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

niin ikään osallistun vain vähintään 60-vuotisjuhliin. kymmenvuotisjuhla on tarkoitettu lapsille.