maanantai 29. joulukuuta 2014

Virheistä pitää oppia

"Pahoittelen osaamattomuuttani ja ammattitaidon puutetta." Sanat ovat suora lainaus kunnanjohtaja Olli Riikosen valtuustokokouksen jälkeisestä Facepook-kirjoituksesta, jossa valtuusto hylkäsi Tohmajärven veden parannussuunnitelman.
Kyseisessä kirjoituksessa hän purki mieltään vaaltuuston päätöksestä, joka hylkäsi 350000 euron määrärahan järven "parantamiseen".
Olen vuosien varrella oppinut kunnanjohtajan tuntemaan juupas-eipäshenkilönä. Harvoin hän on tehnyt omista ajatuksistaan kompromissejä toisten ajatusten kanssa. Järviasiaan hän oli linjannut kantansa yksiselitteisesti määrärahan puolesta. Virhe hänen puoleltaan oli, ettei hän kannalleen esittänyt perusteita, mitä rahalla saadaan aikaan. Koko järven pelastamiseen raha ei riittäisi. Tätä valtuutetut kyselivät kokouksessa, saamatta vastausta kunnajohtajalta. Ne pari äänekästä ja asiasta innostunutta haaveitten esittäjääkään eivät valtuutettuja saaneet puoltamaan määrärahaa.
*****
Järvi on tohmajärveläisille tärkeä monessa mielessä. Perusteluissa mennään kuitenkin monesti kertomaan tunteista. Muistelemaan millainen järvi ole "ennen vanhaan".
Järvelle pitäisi kuitenkin tehdä jotain sen kunnon parantamiseksi. Onko se kaislojen poisto, vai jokin muu ensi hätään. Uimarantakin mainitaan. Millainen, se unohdetaan kertoa. Onko se EU-direktiivit täyttävä vai lapsille rantaelämään ja polskutteluun tarkoitettu. Jo uimarannan tasossa löytyy satojentuhansien hintaero.
*****
Jotta jotain järkevää syntyisi pitää järviasia panna uudelleen tulille.
Hakea rahaa elyltä ja panna myös omat rahat "likoon" mitä rahapussi antaa varaa.
Tärkeintä on ottaa selvää mitä kyseisellä rahalla on mahdollisuutta saavuttaa. Eihän se kerralla riitä järven veden parantamiseen. Ei ainakaan, jos Vapo käyttää edelleen Luosojokea lasku-uomanaan. Jotain tarttis kuitenkin tehdä.
******
Kunnanjohtajan johtajan lausahdus toiminnastaan facepookissa järviasiassa antaa toivon, että asiaan palattaisiin. Virheet voidaan aina korjata. Se on viisautta. Virheetön ei ole kukaan. Vain tyhmät jättävät virheensä korjaamatta.
******
Vuosi 2014 näyttää loppuvan. Kiitos siitä. Toivotan lukijoilleni vuodelle 2015 onnea ja menestystä. Kyllä se siitä.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

kiitokset blogistille; on ollut perin hyödyllistä ja viihdyttävääkin saada lukea reaaliaikaista dataa omalta alueelta. antoisaa uutta vuotta!!