lauantai 31. tammikuuta 2015

Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 29.1.15.


Kuntien yhdistymistä tarvitaan edelleen

Keski-Karjalassa, missä sen rajat sitten lienevätkään, tapahtuu. Rääkkylä on kunnallisilla toiminnoillaan vähän eriytynyt kahdesta veljestään Kiteestä ja Tohmajärvestä. Pienen kunnan lainalaisuudet painavat Rääkkylääkin, vaikka sitä koetetaankin pitää salassa. Kun tulot tiedetään, voidaan säästöjä löytää vain supistuksista. Kehity nyt siinä.

Kitee kamppailee omassa sarjassaan. Ongelmat ovat itse aiheutettuja. Itse ne luulisi olevan korvattavissa, mutta vaikeaa näyttää olevan. Viimeisin ongelma on mihin vanhukset saisi sijoitettua. Mehiläisen palvelut olivat liian kalliita, palvelutalonkin omistivat toiset ja omia tiloja ei ole. Kysyä sopii voiko asiaa enempää sössiä?

Tohmajärven kunta ryhtyy kauppakeskus bisnekseen. Määrärahaakin on varattu tyhjän kylmän hallin ostoon Niiralasta. Asiakkaat ja yrittäjät vain puuttuvat. Projektin vetäjällä,  kunnanvirkahenkilöillä ja luottamushenkilöillä riittää hinkua kauppakeskuksen puolesta puhumiseen. Kauppa se on joka kannattaa.

Nordic halli on Tohmajärven kunnan viime vuosien suurin investointi. Hinta toista milliä. Nyt pitäisi halliin tehdä muutoksia. Joulukuussa valtuusto antoi 120000 euroa. Tammikuussa hallitus esittää lisärahaa. Nyt arvioitu tarve on 100000 euroa. Jos entistä on veneessä niin, ei tässä ole vielä kaikki. Kulunkii tulloo lissää, uskon. Jotain pitäisi sanoa investoinnin valmistelusta. En sano. Lukija näkee sen itsekin. Kumulatiiviset pilvet saattavat tällä menolla nousta uudelleen. Tulkoon todettua, että kun Turussa rakennuskustannukset teatterin ja koulun osalta nousivat kolmanneksen alkuperäisestä, hankkeet keskeytettiin.

******

TV:ssä on ohjelma "Ensitreffit alttarilla. Polvijärvellä on meneillään ensitreffit valtuustosalissa. On tosi tv-tä kunnalliselämässä. Toinen vertaus tulee mieleen; ostetaan sika säkissä. Kysymyksessä on tietenkin kunnanjohtajan valinta. Tiedetään kuka kunnanjohtajan valintapäätöksen tekee. Epäselvää vain on kuka saa tiedot valittavasta henkilöstä. Annetaanko valtuutetulla tieto parasta ennen tai tieto viimeisestä käyttöpäivästä? Tiedän tapauksen, jossa valintatilanteessa salattiin soveltuvuustiedot. Saatiin kuntaan pysyvä kunnanjohtaja.

******

Eduskuntavaalit ovat koht`sillään. Puolueen tiedän, jonka ehdokkaalle ääneni annannan. Mutta kenelle, se on vielä hakusessa.  Paljoa en ehdokkaaltani vaadi. Tiedän, ettei meikäläisen vaatimukset ole riittävän yleviä. Yksi tärkeä asia olisi. Hän saa ääneni, joka lupaa tehdä kaikkensa, että poistaisi leegot minun televisio ruudusta. Telkkari on suht`koht` uusi. Leegot ilmenevät kirkkaalla ja sumuisella ilmalla. Ehdokas, joka lupaa korjata asian, voi ilmoittautua tässä lehdessä.

*****

Vahingon ilo ei kuulu sivistyneen ihmisen ominaisuuksiin. Kuitenkin jotain sellaista tunnen, kun valtakunnan viisaimmat ihmiset ovat sotessa rähmineet täysillä. Ei siksi, ettei heillä olisi ollut tietoa, miten sote olisi pitänyt hoitaa, vaan siksi kun sillä samalla piti hoitaa olemattomat pisteet puolueen plakkariin. Ja tästä porukasta ei ollut poissa yksikään puolue.

******

En ole jälkiviisas kun muistutan kirjoittaneeni tällä palstalla ja varsinkin blogissani jo vuosia sitten, että Pohjois-Karjalaan riittää yksi yhteinen kunta. Tai enimmillään kaksi. Silloin sotea järjestettäessä ei olisi ristiriitaa perustuslain tai kuntalain kanssa. Ja mikä parasta sote tulisi hoidettua. Samalla päästäisiin puhumasta olemattomasta lähidemokratiasta.

                                                Veijo Tuunanen   

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

loistavaa analyysiä. ja johdonmukaista. hyvä kun on blogi josta voi johdonmukaisuuden tarkastaa. ei voi väittää vastaan, ei.