perjantai 19. joulukuuta 2014

Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 19.12.


Saamisen ilo ja menettämisen murhe

Näin joulun alla ja vuoden lopussa pitänee toivoa jotain tulevaisuudelta ja vilkaista vähän menneisyyteenkin. Ihan puhtaasti henkilökohtaiselta tasolta.

Joulu tunkee päälle. Lahjat, kirkko, joulupukki, käynti hautausmaalla. kinkku ja mitä muuta niitä jouluun liitettäviä asioita onkaan? Ensimmäisen joululahjani muistan. Muistan vielä paremmin sen menetyksen.

Talvisota oli meneillään. Ukkiko lie puhunut joulupukista ja lahjoista. Tajuamatta mistä oikein oli kysymys, ryhdyin odottamaan molempia. Tai oikeastaan pelkäämään pukkia. Siihen kun liitettiin kiusallinen kiltteys vaatimus.

Talossa, jossa asuimme, oli majoitettuna sotilaita. Heidän toimestaan jouluun liittyvät asiat tulivat esiin jouluaattona. Talon väellä ei siihen riittänyt aikaa. Niinpä joulupukki ehti piipahtaa eteisessä jättämässä joululahjat. Sanomalehteen käärityn puna/sini värikynän ja ilman kääröä liian suuret nilkkasukat.

Mitään niin kaunista en aikaisemmin ollut nähnyt. Pidin kynää tyynyn alla yötkin. Joulun jälkeen kynä katosi. Sotilaatkin olivat poistuneet. Ja vieneet mukanaan myös kynäni. Aikuisena tajusin kynän olleen vain minulla lainassa. Tajusin myös miten paljon iloa sillä kenties oli tuotettukaan sotilaan perheelle kirjeiden muodossa.

Luulen, että tuohon talvisota jouluun liittyy edelleen voimakkain kokemani saamisen ilo ja menettämisen murhe.

******

Kirkko näyttää natisevan liitoksistaan. Kirkolla on mahtavat perinteet rikkauksien hallintaan ja vallan käyttöön. Henkilökohtaisesti uskon hyvän ja pahan läsnäoloon kirkossakin. Ihmisethän touhuavat sielläkin.

Kirkkoon liittyvät eniten syntymä, avioliitto, joulu ja kuolema. Näissäkin asioissa pärjättäisiin ilmeisesti nykyaikana ilman valtion kirkkoa. Avioliittoasiatkin hoituvat ilman kirkkoa tai maistraattia. Kannattaako avioliittosanasta käydä kinaa?  Mielestäni ei.

Kirkko voisi keskittää työnsä hyvän ja pahan läsnä oloon elämässämme. Kymmenen käskyn opetus on siihen edelleen hyvä pohja. Syntymän ihme, joulun merkitys ja kuoleman mysteeristä olisi pohdittavaa enemmän kuin avioliittosanan omimista itselle.

******

Sosiaali- ja terveysasioita olen seurannut enemmän tai vähemmän kiinnostuneena pian kymmenen vuotta. Luottamushenkilönäkin. Onnekseni en kuitenkaan juuri palvelujen tarvitsijana. Tuhatkunta pakinan pätkää lienen aiheesta tuhertanut.

Sotesta näkee miten käy kun puoluepolitiikka ja hallinto käy tärkeämmäksi kuin ihmisten terveys- ja sosiaalipalvelut. Muutenhan nykyistä tilannetta ei ole tulkittavissa.

Lähidemokratialla, kunnan suuruudella, terveyskeskuksen sijainnilla ja kunnan itsenäisyydellä ei ole merkitystä, kun ihminen tarvitsee terveys- tai sosiaalipalveluja. Silloin tarvitaan sopivaa,  tehokasta ammattitaitoa ja hoitopaikkaa. Matkan pituus hoito- tai palvelupaikkaan ei nykyään enää ole sitä merkitystä kuin ennen. Matkaan käytetyllä ajalla on enemmän merkitystä kuin kilometreillä.

Hoitakaa sote kuntoon asiakaslähtöisesti ja lopettakaa jonninjoutava jahkailu.

******

Kirjoittelen näitä juttujani Tohmajärveltä käsin. Tohmajärveläisille yleensä ja luottamushenkilöille erikoisesti toivon viisautta tulevalle vuodelle. Samalla menevät terveiset muillekin pohjois-karjalaisille.

Lakatkaa kuun ja tähtien tavoittelu. Tehkää asutuspaikastanne viihtyisä elinympäristö ihmisille. Heidän tarpeensa eivät ole kohtuuttomia. He ymmärtävät taloudelliset tilanteet paremmin kuin luulette. Asukkaat voivat olla tyytyväisiä myös, vaikka joutuisivat tinkimään savutetuista eduistaan.

Hyvää Joulua ja Uutta vuotta!

                                                               Veijo Tuunanen      

Ei kommentteja: