torstai 4. joulukuuta 2014

Julkaistu tänään Viikko Pohjois-Karjalassa


Lasketaan miesten palkkaa 20%.

Naisten palkka suhteessa miesten palkkaan jaksaa puhuttaa. On puhuttanut siitä asti kun työstä ryhdyttiin maksamaan rahapalkkaa. Nyt naisen euron sanotaan olevan kahdeksankymmentä senttiä. Asialle tarttis tehrä jotain.

Kalle Isokallio, jolla joskus on ihan kannatettaviakin asioita lohkaisi TV:n jälkiviisaissa oman ratkaisunsa pörssiyhtiöiden hallituksiin. Siellähän ei juuri naisia näy. Hän leimasi naiset osaamattomiksi ja kertoi, että jos naiskiintiöt tulevat pörssiyhtiöihin hän perustaa konsulttitoimiston, joka välittää naisia ko. yhtiöiden hallituksiin. Ja hän takaa, etteivät nämä naiset avaa suutaan kokouksissa ja keittävät miehille kiltisti kahvit.

Isokallion mielipide ei ratkaise samapalkkaisuus asiaa, vaan on puhtaasti rasistinen. Huumorin piikkiinkään sitä hänen kohdaltaan ei voi laittaa. Kannattaako Isokallio ajatusta, että samasta työstä, riippumatta siitä onko kyseessä mies tai nainen, pitää maksaa sama palkka? Siihen on mahdollisuus päästä juuri niukkuuden aikaan. Lasketaan miesten palkkoja 20 %. Eikö molempien euro olekin silloin 20 senttiä. Kyllä hallitusten miespönöttäjille riittää sama palkka kuin hiljaisille kahvinkeittäjille. Pönöttäminen kun ei vaadi erikoista osaamista.

*****

Avioliittolain muutos meni läpi eduskunnassa äänin 105 -92. Toiset sanoivat lakia tasa-arvolaiksi, toiset homolaiksi. Palstan pitäjälle sopii mikä nimitys hyvänsä. Liikutaanhan alueella, jolla loppujen lopuksi vaikutetaan ymmärtääkseni suhteellisen pieneen osaan kansalaisia. Siis kerran taas kiistellään asiasta, josta jokaisella on mielipide, mutta ei varsinaista kosketuspintaa itse asiaan.

Jos avioliittolaki parantaa jonkin vähemmistön asemaa tässä yhteiskunnassa, niin eihän se keltään ainakaan tässä tapauksessa ole pois. Puheet moraalin romahtamisesta, eettisten arvojen polkemisesta tai ristinuskon loukkauksista ovat arvioijan omia yksittäisiä ajatuksia. Niillä voi lyödä avioliittolakia tai yhtä hyvin olla lyömättä.

Pappi napsautti vanhan lain mukaan meikäläisen avioliittoon. Tuli tiukka niitti. On kestänyt pian 60 vuotta. Arvot ovat kohdallaan. Miesten tai naisten pussaamista keskenään en katso. Pussailkoot. Minun ei tarvitse sitä katsella. Enkä tykkää, jos meikäläisen pussaamisia katsotaan. No, vähänhän tuota enää tulee harrastetuksi. Edellä oleva ei tarkoita, etten olisi puolesta tai vastaan uutta lakia. Olen ja vahvasti, jos sellaiseen tilanteeseen joutuisin. Mielipiteet pitää olla vahvoja. Oli kysymys sitten puolesta tai vastaan. Varsinkin, jos joutuu päättämään toisten asioista.

******

Vaalikampanjat ovat aluillaan. Lehtimainoksia on näkynyt ja mielipidepalstat täyttyvät. Joskus jonnin joutavasta. Varastoissa raaputellaan kenttäkeittimen kattilasta edellisen vaalin tähteitä. Pitääkö kaikki tehdä kuin ennen? Ei mielestäni.

Ehdokkaat yrittävät vaikuttaa äänestäjiin pitkillä jorinoillaan. Yritetään olla kaikkien asioiden asian tuntijoita. Puhuja läkähtyy ja kuuntelija väsähtää. Kotiin viemisiksi jää röyhtäys jäähtyneestä hernerokasta. Tuleeko ääniä. Ei tällaisen kampanjan takia, vaan ehkä siitä huolimatta.

Juuri demareiden vaalikampanjallaan pitäisi vaikuttaa äänestäjien mielialaan. Pitää erottua muista. Siihen löytyy keinoja. Voisin tässä muutaman keinon mielialavaikutuksesta kertoakin. Jätän sen tässä vaiheessa. Olen "ideani" kertonut  Seppo Eskeliselle. Hän voi viedä asiaa eteen päin, jos katsoo viisaaksi.

Vaalikampailussakin on kysymys rahasta ja sillä vaikuttamisesta. Rahan määrä ei kuitenkaan suoraan vaikuta vaalintulokseen. Ei aina ehdokkaan erinomaisuuskaan. Enemmän kuin yleisesti luullaan menestykseen vaikuttaa äänestäjän mieliala, jonka hän kokee puolueesta ja tapahtumasta, jonka puolue järjestää. Itkuvirsillä, valituksilla ja lupauksien runsaudella ei nykyään enää ääniä kerätä. Nyt tarvitaan reipasta menoa ja ehdokkaalle riittää pari asiaa, jotka läpi päästessään lupaa hoitaa kuntoon parhaan kykynsä mukaan. 

                                                                   Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: