torstai 9. kesäkuuta 2011

Vain valtuutetuilla on vastuu

Valtuutetun aloitteellaan erota Hellistä Tohmajärven kunnanvaltuuston demariryhmä nosti kissan pöydälle. Valtuutettujen on päätettävä jatketaanko sopimuspatoksi muodostuneen Helli-liikelaitoksen tekohengitystä kohoavilla kustannuksilla ja supistuvilla palveluilla. Vai vihelletäänkö peli poikki.

Rääkkylässä valtuutetut ottivat terveys- ja sosiaalipalvelut kunnan omaksi palveluksi. Perusteluksi riitti Hellin sopimusrikkomukset. Helli ei pystynyt toimittamaan Yhteistoimintasopimuksessa ja Peruspalvelusopimuksessa mainittuja palveluita. Lisäsyynä mainittiin asumispalvelujen loppuminen lähipalveluna kilpailutuksen perusteella. Kilpailutus suoritettiin alueellisena kun se sopimuksissa määriteltiin lähipalveluksi. Samoista asioista on nyt tohmajärveläisten valtuutettujen päätettävä.

Päätös on yksin valtuutettujen päätettävissä. Pohjan sille antaa Perustuslaki ja Kuntalaki. Jo Markkinaoikeus antoi päätöksellään tietoon, että erilaisilla poliittisilla sopimuksilla, jota juuri Hellissä on käytetty, ei voi ohittaa edellä mainittuja lakeja. Palveluista on vastuussa selvästi ja vain kunnanvaltuustot.

Markkinaoikeuden päätöstä, joka tuki Rääkkylän kunnanvaltuuston päätöstä, tuskin menee oikomaan Kuopion Hallinto-oikeus, johon kunnat hätäpäissään valittivat. Markkinaoikeuden päätöksestä voi valittaa vain Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Nyt ovat Tohmajärven kunnanvaltuutetut aikaisemmista päätöksistään vastuunkantajan asemassa. Tunnustavatko he Hellin jatkamisen nykymuodossaan mahdottomaksi vai jatkavatko vastuunpakoilua pitämällä Helli hengissä kustannuksista välittämättä.

Helliä ei ohjaa enää mikään eikä kukaan. Ei ole ohjannut enää pitkään aikaan. Syytä voi etsiä henkilöistä, mutta ennen kaikkea mahdottomasta hallinto-organisaatiosta.

Nyt ei ole enää syyllisten etsimisen aika. Nyt on tehtävä tarvittavat muutokset Hellin toimintaan. Helpoimpana näkisin Hellin purkamisen. Sen jälkeen voitaisiin palata viisaampina rakentamaan kuntalaisten palveluja puhtaalta pöydältä.

Demareiden valtuutetun aloite löytyy kokonaisuudessaan Nelosten pääkirjesivulta.

Tohmajärven valtuustossa on 27 valtuutettua. Demareita 8, Viisikossa on 5 valtuutettua ja Keskustalla on 14 valtuutettua.

Keskusta on ryhmäpäätöksillään pitänyt Helliä sen perustamisesta asti pystyssä. Kestääkö valtuutetut keskustassa edelleen rivissä, kun Helli työntää lunta tupaan joka suunnalta. Se nähdään aikanaan.

Ei kommentteja: