keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Helli ei halpene

Yritin tutustua Helli – liikelaitoksen osavuosiraportti 04/2011. Sivuja raportissa on 109. Tiukkaa pienellä painettua pränttiä ja numeroita. Melkoinen tehtävä luottamushenkilölle saada selvää muutamassa päivässä mitä Hellissä on neljänä viimeisenä kuukautena tapahtunut. Varsinkin kun tietää, että raporttia on ollut tekemässä laaja ammattivirkahenkilöiden joukko. Ei siitä meikäläisen vajavaisilla kyvyillä selvää saa, vaikka katselisi ulos kuntamaisemaa tai taulua.






Jos jotain henkilö kiinnostaa niin raportista sain sen verran tolkkua, että tänäkin vuotena kustannukset tulevat ylittymään Kiteellä 621000 euroa, Tohmajärvellä 931000 euroa ja Kesälahdella 165000 euroa. Edellytyksellä, että Hellin laskelmat pitävät paikkansa.

Tieto tulee kuntien käsittelyyn. Suottaa aiheuttoo parran pärinöö. Eihän sitä entistäkään 1,16 milj. euron ylitystä ole vielä maksettu Hellille.

Tässä yhteydessä lähetän terveiset ja onnittelut Rääkkylän lautakunnasta lähteneille jäsenille.




Olen kuullut Hellin johdon taholta kysyttävän: ”Mistä palveluista ollaan halukkaita luopumaan?”

Tohmajärven johtava luottamushenkilö sanoi: ”Pitää supistaa.”

Minä sanon: ”Ei ainakaan lakisääteistä palveluista.”

Kun virkahenkilöt rakensivat Hellin mieleisekseen, he saavat nyt sitä hoitaa mielensä mukaan. Ei ole luottamushenkilöiden asia etsiä talouteen perustuen supistuksia ja lupumiskohteita palveluista. Se tehtävä on niiden, joille tehtävästä myös maksetaan palkkaa. Virkahenkilöt tutkivat ja esittävät vaihtoehdot, joista luottamushenkilöt valitsevat parhaaksi katsomansa vaihtoehdon.


Missä luuraa seutuvaliokunta, seutuvaltuusto ja Olli Riikonen. Hän ei ole tullut julkisuuteen enää Hellin puolesta puhujana.

Tohmajärven terveys- ja sosiaalipalvelut luvattiin paranevan Hellin niitä hoitaessa. Jokainen vähänkin asioita seuraava tietää miten palvelujen on käynyt. On päiviä, ettei terveyskeskuksessa ole ainuttakaan lääkäriä.

Mitä Tohmajärven kunnanjohtaja sanoo siihen, kun Hellin johto sanoo, että säästöjä syntyy, jos palvelut keskitetään yhteen paikkaan. Sanomatta vain jäi, että se ainut palvelupaikka on Kitee.

Tässä yhteydessä lähetän terveiset ja onnittelut Rääkkylän kuntalaisille. Mistä syystä? Sen tietää kaikki.

1 kommentti:

Rita kirjoitti...

Tiedetääntiedetään... Onnittelut sinne Rääkkylään minultakin. Toivottavasti hyödynnätte kuntamarkkinoinnissa ja uusiakin asukkaita haaliessanne pienen ja kauniin kuntanne peruspalveluineen, jotka voitte hoitaa todella lähipalveluina. Olette erinomainen harvinaisuus. Minä toivon kaikkea hyvää tästäkin eteen päin.