Kunnanjohtaja Riikonen selostaa asemaansa tämän päivän Karjalaisen yleisön osastossa. Saa nähdä julkaistaanko sama kirjoitus myös paikallislehdissä.
Kirjoitus on selostus siitä kunnallisesta päätöksenteko järjestelmästä, jolla kunnassa pitäisi toimia.
Oman toimintansa hän esittää sangen vaatimattomaan asemaan päätöksiä tehtäessä. Omana henkilökohtaisena kokemuksenani toimiessani yhtäaikaa hänen kansaan kunnanhallituksessa näen asian toisin.
Riikonen toimi virkamiehenä erittäin määrätietoisesti omaksumiensa asioiden puolesta. Hän yleensä sai kantansa yksinkertaisen enemmistön turvin päätökseksi. Valitettavaa menettelyssä oli se, ettei vaihtoehtoja otettu huomioon saati selvityksen alle. Niitä olisi ollut runsaasti, aina kansan äänestysaloitetta myöten. Aloitteet, vastaesitykset ja vaihtoehdot ovat kirjallisina pöytäkirjojen liitteinä. Jos ne ketä kiinostavat.
Kunnanjohtaja kirjoittaa Tohmajärvellä kiertävästä kansalaisadressista. Luin listan johdannon, ennen kuin kirjoitin nimeni ja osoitteeni listaan. Kysymyksessä on kuntalain 28§ mukainen aloite (ei adressi), joka suo kuntalaiselle mahdollisuuden tehdä aloitteita kuntaa koskevissa asioissa.
Pääsyy miksi minä kirjoitin nimeni aloitteeseen on Keski-Karjalan sosiaali- ja terveystoimen yhteistoimintasopimus. Siinä sanotaan: "Keskeisempien sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus turvataan jokaisessa nykyisessä kuntakeskuksessa." Nyt kun on käynyt selväksi, että Tohmajärven terveyskeskuksen vuodeosasto saneerataan tehostetun palveluasumisen tarpeisiin ja lääkäreiden yöpäivystyskin Kiteellä on loppumassa, katson kuntalaisten rinnalla oikeaksi kysyä onko kunnanjohtaja toiminut kuntalaisten kannalta heidän tavoitteitensa ja etujensa mukaisesti.
Vastauksen kysymyksiin antaa kunnanvaltuusto ja kantaa siitä myös ns. poliittisen vastuun.
Muilta osin kunnanjohtajan kirjoitus on hänen mielipidekirjoituksensa. Tuntuu jopa hurskastelulta, kun hän lopussa pyytää kunnanhenkilöstölle työrauhaa ja hyviä ideoita kunnan kehittämiseksi. Tämän kirjoittaja on oman osansa ideoita esittänyt omalla nimellään. Ne ovat lähteneet kuntalaisen edun pohjalta, ei ainoastaan kunnan. Siinä kun on joskus iso ero. Ehkä ne siksi ovat tulleet torpatuiksi. Siitä en valita. Kuntademokratia Tohmajärvellä toimii näin.
tiistai 7. huhtikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Kukas se aikoinaan runoilikaan:
"Pakotiellä jalat on tärkeä kyllä/ sydän yksin edessä rintaman..."
Lähetä kommentti