Viisi vuotta sitten olin kannattamassa aseman ja Akkalankoulun lakkauttamista. Silloin taloudellisista syistä. Vähän aikaisemmin toimin nykyisen kunnanjohtaja Olli Riikosen valitsemiseksi Tohmajärven kunnanjohtajaksi. Jotkut ovat aika ajoin siitä minua muistuttaneet. Kyläkoulut eivät silloin lakkautuneet. Olli Riikosesta tuli Tohmajärven kunnanjohtaja.
* * *
Mikäli minulla nyt olisi mahdollisuus vaikuttaa molempiin asioihin, laittaisin mietintämyssyn päähän ja vaipuisin syviin mietteihin. Luulen, että molempien asioiden kohdalla minusta tulisi takinkääntäjä. Miksi?
Ensiksikin siksi, että aika nyt on toinen. Maailma ja yhteiskunta ovat muuttuneet muutamassa vuodessa voimakkaasti. Siitä on näyttöjä ja kokemuspohjaista tietoa pilvin pimein.
Rahamaailma on osoittatunut epäjumalaksi, joka on viemässä ihmiskuntaa yhä syvempään lamaan. Rahan ja jatkuvan kehityksen ylläpitämä "hyväolo" ei ole tuonutkaan sitä mitä se on luvannut. Nyt aletaan arvioimaan, mikä ihmiselossa on arvokasta ja todellista elämänsisältöä antavaa.
Tohmajärvellä voitaisiin vähän tarkemmin miettiä, mitä asetetaan vastakkain. Onko tärkeämpää pyörittää hampaita kiristellen kuntapyrokratiaa vai pitää yllä lähikouluja?
* * *
Olen nykyisin ehdottomasti lähikoulujen puolesta puhuja. Se oli selvästi kirjoitettu jo kuntavaalilennokkiini.
Mielipiteeni muutokseen on vaikuttanut maailmassa tapahtuneet ikävät kouluampumatapaukset. Suomessakin niitä on ollut jo kaksi.
Uskon teoriaan, jossa lapsen varhaiskehityksen tapahtumat vaikuttavat hänen käyttäytymiseensä läpi elämän. Uskon, että pienessä, turvalliseksi tuntuvassa lähikoulussa lapsi saa parhaan alun tulevalle kehitykselleen ja miksikäs ei myös maailman katsomukselleen. Tätä mahdollisuutta ei pitäisi muutaman euron takia asettaa uhan alaiseksi. Paljon puhuttu koulukiusaaminen jää huomaamatta isoissa kouluissa.
Kukaan ei ole osoittanut, että lähikoulujen sulkemisella saadaan kuntien taloutta kuntoon. Tulevaisuudessa kuntien elinkelpoisuuteen voi positiivisesti vaikuttaa juuri lähikoulut. Nehän ovat syrjäseutujen lähes ainoa vetovoimatekijä tänne muuttoa suunnitteleville.
* * *
Kunnanjohtaja Olli Riikosen kohdalla olen pettynyt hänen tapaansa ajaa yhtä ainoaa totuutta päätöksiksi. Se totuus on usein hänen itsensä oikeaksi valitsema. Ei häntä tästä ominaisuudesta voida "tuomita". Kyllä luottamushenkilöt ovat kaikki asiat päätöksillään siunanneet. Tosin kovin niukalla enemmistöllä.
Liikelaitos Helli ottaa tällaisen yhden totuuden alulle panemana ensiaskeleitaan. Hellille ei ole syytä hurrata, mutta ei ilkkuakaan. On syytä toivoa Hellille menestystä, mutta myös pelätä epäonnistumista kuntalaisten kannalta katsottuna.
Nyt ollaan taas menemässä yhden totuuden vallassa lopettamaan kyläkoulut. Perusteeksi luvataan 1.6 miljoonan euron säästöt. Näihin säästöihin en usko enempää kuin sote/Hellin 4,5 miljoonan euron säästöihin. Niihinhän ei usko edes säästöjen puolesta puhujat.
* * *
Kyläkoulujen lakkauttamisesta on päätöksiä tehty ja vielä tullaan tekemään. Yhtä selvää lienee, että päätöksistä tullaan tekemään myös valituksia hallinto-oikeuteen.
Valitukset parhaimmillaan tuovat samat asiat valtuustoon uudelleen päätettäviksi. Siksi vallituksia ei pitäisi tehdä arvovaltasyistä.
Valitusten takana tulee olla kuntalaisten vahva mielipide ja tahto saada päätökseen muutos. Tässä tapauksessa se lienee, että kyläkoulut säilyvät toistaiseksi.
Jos valituksia aiotaan tehdä, kuntalaisten on osoitettava itse oma tahtonsa, joko valittamalla itse tai tukemalla valittajia asiassa.
Lähikouluasiat etenevät tasatahtia koko Keski-Karjalan alueella. On ainakin yksi yhteinen asia kuntalaisten hoidettavaksi. Se ei näytä käyvän tasatahtia kunnanvirkahenkilöiden ja johtavien luottamushenkilöiden kantojen kanssa. Valitettavasti.
lauantai 4. huhtikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti