lauantai 18. huhtikuuta 2009

Onko pakko salata?

Ei ainakaan kunnallisessa elämässä silloin, kun kuntalaisille tarkoitettuja palveluja suunnitellaan ja joista palveluista kuntalaiset maksavat kustannukset, joko suoraan kukkarostaan tai verojen kautta.
Minulle yhteislautakunnan esityslistasta, salaisesta listasta ja päätösehdotuksesta heräsi heti epäilys menettelyn asianmukaisuudesta. Siksipä teinkin vastaesityksen asian merkkaamisesta tietoon saaduksi. Tarkoitukseni oli, että asiaan voidaan ensin rauhassa tutustua ja palata sen jälkeen. Sehän ei puheenjohtaja Pennaselle kelvannut. Oliko hänen menettelynsä puheenjohtajan arvolle sopivaa tai kokouskäytäntöä loukkaavaa, saa jokainen pohtia mielessään. Myös puheenjohtaja itse.
* * *
Nyt ollaan asian kanssa Karjalaisen nettimielipide sivuilla. Tätäkö Hellin maineesta kiinnipitävät tahtoivat? Eikö johtaville virkahenkilöille ja luottamushenkilöille viesti mitään kokoustapahtumista tai lehtikirjoituksista. Tätä omaa palstaani en tohdi edes mainita asioista kirjoittaviin. Minulle on sanottu moneen kertaan, ettei moista sontaa kukaan lue.
Omituisinta on, että esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunnassa ei puhuta eikä pukahdeta, mutta Karjalaisen mielipide sivulta löytyy kahden vieläpä saman kunnan lautakunnan jäsenen mielipidekirjoitus. Toinen on Saila Partasen kirjoittama ja toinen minun. Mielipiteitä ei voi kuvailla yhteneviksi.
* * *
Johtava lääkäri Martti Tolvasen suusta kuultuna minulle alkaa vähävähältä valjeta missä tässä Hellissä mennään ja mihin suuntaan.
Hänen ilmoituksensa, ettei Hellin "elinkaarimalli" sovi terveydenhoitoon, mietitytti vähän aikaan mitä ilmaisu piti sisällään. Ilmaisu "elinkaarimalli" on lähtöisin uuden Lahden moottoritien rakentamisesta. Ei ihme, jos se ei ole helposti sovitettavissa Hellin palveluihin.
Elinkaarimalli Hellissä tarkoittanee, että terveyspalvelut alistetaan yhdelle johtajalle mutta monelle erisektorille, joissa esimerkiksi lääkärin mielipiteillä ja hoito-ohjeilla ei ole ensisijaista merkitystä. Sektorijohtajat katsovat lääkärin ratkaisut omalta keskivertotaulukoltaan ja hyväksyvät tai hylkäävät naapurisektorin tarjoamat ratkaisut. Jos olen väärässä, niin etsikää parempi selostus elinkaarimallille.
* * *
Uskoako Hellin johtajien mielipiteitä siitä, että terveyskeskusten vuodepaikkoja on liikaa ja siksi ne on muutettava palveluasumispaikoiksi. Muuta perustetta heidän kannalleen en ole saanut kuin Suomen keskivertoluvut vuodepaikoista.
Vai pitäisikö uskoa johtava lääkäri Martti Tolvasen ilmoitusta, että nykyiset vuodepaikat juuri ja juuri riittävät. Ei ole hänen mukaansa hyvä asia, jos paikat vähenevät.
Käännyn Martti Tolvasen mielipiteen taakse. Olen sen henkilökohtaisesti käynyt terveyskeskuksissa toteamassa. Lisäksi muistan, että lääkäri määrää potilaiden hoidosta ja hoitopaikasta ainakin sinne saakka kunnes heiltä otetaan tämä valta pois ja siirretään vaikkapa tilaajalautakunnalle. Siinä vaiheessa ainakin minä häippäsen lautakunnasta. Tiedän, että tilalleni riittää siinäkin tapauksessa "vastuun kantajia".

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Eikös se ollut juuri joku Helli-liikelaitoksen perustajista, joka mainitsi vähemmän toivottavana tulevaisuudenkuvana sen että lääkärin vierellä hoitosuoritusta vahtii joku maallikko?!

Nythän tilanne alkaa olla lähimain tämä.

Olen yrittänyt kaivella arkistojani ja löytää tuon lausuman, mutta ei löydy ei. Tuo toteamushan on nimittäin ollut kaukonäköinen ja todellisen visionäärin tekoa.

Kuka muistaa, lause oli viime vuoden satoa. Olisiko ollut jossakin kolumnissa?!

Tuunanen, muistatko?! Sie kun muistat yleensä kaiken...