keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Sekameteli soppaa

Edellisessä jutussani jäin odottamaan, lähettääkö kunnanjohtaja Olli Riikonen kiertokirjoituksensa julkaistavaksi myös paikallislehtiin ja julkaisevatko lehdet sen. Asia on ratkennut. Juttu oli näyttävästi eilisissä paikallislehdissä.
Miksikö moista pohdin? Siksi, että kunnanjohtaja vähätteli neljä vuotta sitten paikallislehtien merkitystä sanomalla minulle, että on sama mitä paikallislehdissä kirjoitetaan.
On hyvä, jos kunnanjohtajan mielipide on muuttunut paikallislehdistä ja niiden merkityksestä kuntalaisille.
* * *
Viimeisestä kunnanvaltuuston kokouksesta riittää mielipidettä. Ainakin nettikarjalaisen mielipidepalstalla. Parhaimmat "lakiasiaituntijat" veisivät kaikki valtuutetut sakoille tai jopa tiilenpäitä lukemaan.
Eräällä lailla rikoslaista on ryhtynyt etsimään perusteita "ulosmarssijoiden" rankaisemiseksi myös sanomalehti Karjalainen. Siellä siteerataan Aimo Ryynäsen artikkelia. En tunne muita Ryynäsiä kuin kenestä Jaakko Teppo laulaa.
Eikö helpompi olisi muistaa ja kirjoittaa mitä valtuuston kokouksessa tapahtui. "Ulosmarssi" oli seuraus puheenjohtajan ja kunnanjohtajan menettelystä kokouskulussa. Menettelystä kehkeytyi syy poistumiseen yhden pykälän ajaksi ja kokoukselta mennä hupsahti päätösvalta käsillä olevaan asiaan.. Ei pitäisi olla vaikea ymmärtää.
* * *
Samainen Karjalainen huomioi myös, ettei "ulosmarssista" ole edes ajateltu panna rikostutkintaa vireille.
No, sekin vielä? Eikö hommat Tohmajärvellä kouluasioiden hoidossakin ole jo tarpeeksi sekaisin?
Ja kuka rikostutkinnan ja mistä rikoksesta panee alulle? Aloite lienee kunnanjohtajalla. Hänhän kunnanpäätöksien laillisuudessa lienee päävastuullinen. Asia pitäisi ilmeisesti käsitellä myös kunnanhallituksessa. Hallitushan vastaa osaltaan kunnan laillisuusasioista. Valtuustoon ulosmarssia tuskin voi viedä. Sehän itse on asian osallinen.
Kunnanjohtajan esityksestä hallitus lienee lopullinen velvollinen panemaan alulle "rikostutkinnan".
Onko kunnanjohtajalla haluja "rikostutkinnan" alulle panoon? Olisi ainakin vakavasti pohdittava, mikä olisi hänen asemansa tutkinnan edetessä. Onko hän mitenkään osallinen kokoustapahtumiin.
Suosittelen, että annetaan asian jäädä sikseen. Se olisi kuntalaisten kannalta ilmeisesti paras ratkaisu. Jos asiaa lähdetään penkomaan rikoslain kautta, niin saataisiinhan siinä monta kertaa nimi lehteen ja tarpeellinen ennakkopäätös tulevia koitoksia varten.
Minua kiinnostaisi tietenkin selvittää, pitääkö virkavastuullisen ottaa osaa valtuustossa päätöksien tekoon, jotka ovat kuntalain vastaisia.
* * *
Parasta mitä näin pääsiäispyhien alla on tapahtunut on kuntaisten herääminen vapaaseen kansalaistoimintaan. Kaikkia se ei näytä ilahduttavan. Ei sellaisia, jotka tuntevat oman asemansa päätäntäkoneistossa uhatuksi.
Kuntalaisen aloitetta yritetään saada jotenkin hämäräksi toiminnaksi. Sitähän se ei voi olla. Aloitteella halutaan vaikuttaa kuntalaisten asemaan kunnan palvelujen tuotannossa. Ovatko ne riittävät ja oikeaan osoitetut? Asia halutaan kiinnittää huomiota ja saada keskusteluun ja vaikuttamaan sitä kautta myös palveluihin. Henkilökysymykseksi sitä ei voi vängätä. Sitäkin kun näytetään yritettävän.
Toisella lailla mutta kouluasiaan yritetään vaikuttaa Kiteelläkin. Sitä osoitti eilinen kansalaistapahtuma. Siitä kertoo Esa A. Luukkainen KeskiKarjalanNeloset verkkolehden tämän päivän pääkirjoituspalstalla.
* * *
Nyt on aika ryhtyä viettämään Pääsiäistä. Monet perheet kokoontuvat Keski-Karjalaan omaisten luo. Monet matkustavat samasta syystä pois paikkakunnalta.
Kevät sää näyttää juuri nyt parhaita puoliaan. Niin ristikansalle kuin maalisempaa elämää eläville.
Toivotan kaikille lukijoille parasta mahdollista Pääsiäistä. Mielenkiintonne lisääntyminen kirjoituksiani kohtaan on ollut kannustavaa. Postikortteja en ole lähettänyt kuin yhden tänä pääsiäisenä.
Olkoon tämä tähden väli pääsiäiskorttini. Allekirjoitajiksi uskallan merkitä myös pysyvän ihmissuhteeni ja kissamme Pyryn.( rapiat 8kg)

3 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Tuunaselle omaisineen niin ikään verratonta pääsiäis(t)aikaa!

Jarkko Tuunanen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jarkko Tuunanen kirjoitti...

Lispahti ensimmäinen :) hyvää pääsiäistä ja jos mahdollista entistä aktiivimpaa kevättä, savonmualta asioiden kulkua seuraten.