torstai 2. huhtikuuta 2009

Lähteekö Kirsi Hämäläinen Kiteeltä.

Tämän päivän tosi uutinen oli Kirsi Hämäläisen haku Kouvolan kaupunginjohtajaksi. Paikan haku yleensä on henkilökohtainen asia. Syitä paikan vaihtoon itse kullakin voi olla lukuisia. Niitä ei tarvitse kertoa välttämättä julkisuuteen.
Kirsi Hämäläinen on kuitenkin julkisuuden hankilö ja hänen toimensa vaikuttavat monella tavalla tavallisen keskikarjalaisen elämän menoon. Siksi Kirsi Hämäläisenkin virkapaikan mahdolliseen vaihtoon liittyviä vaikutuksia on syytä pohtia jo ennakkoon. Riippumatta siitä tuleeko Kirsi Hämäläinen valituksi Kouvolan kaupunginjohtajaksi tai ei.
* * *
Karjalaisen nettimielipidepalstan kaltaiseen keskusteluun ei ole syytä lähteä. Kirsi Hämäläinen on aikanaan Kiteelle valittu hakijoiden joukosta. Ei hän Kiteelle ole väkisin tullut.
Samalla on muistettava, että hänen esimiehenään toimii kaupungin hallitus. Mielestäni kaupunginjohtajan onnistuminen tai epäonnistuminen tehtävissään riippuu aina hallituksen jäsenistä ja viimekädessä valtuutetuista. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että toiset johtajat onnistuvat tehtävissään paremmin kuin toiset.
* * *
Jotain kaupunginjohtajan uuden paikan haku kertoo. Ensinnäkin sen, että hän haluaa pois nykyisistä tehtävistään. Syitä hakeutumiseen voi vain arvailla. Jotkut haluavat muutosta. He voivat hakea uusia haasteita, niin kuin nykytermi kuuluu.
Jos Kirsi Hämäläinen tulee valituksi, on selvää, että Kiteen kunnalliselämässä tulee tapahtumaan suuriakin muutoksia. Jokaisella johtajalla tuppaa olemaan oma johtamistapansa.
Mikäli Kirsi Hämäläinen ei tule valituksi Kouvolaan, tietää sekin jotain muutosta nykyiseen. Hämäläinen on profiloitunut voimakkaasti sote/Hellin syntyyn ja olemassa oloon. Sama lienee koulutoimen osalla. Molemmilla alueilla on riittävästi ongelmia ratkaistavaksi. Miten työmotivaatio tälläisessä tilanteessa kestää ja mitä haku pois paikkakunnalta vaikuttaa luottamushenkilöiden suhtautumiseen kaupunginjohtajaan, joka on hakeutunut muualle.
Siinäpä kysymyksiä muutama lisää kiteeläisille ja muillekin. Entisten ratkaisemattomien lisäksi. Ja näyttää sitä velkaakin kiteeläisillä olevan riittämiin.

Ei kommentteja: