torstai 25. lokakuuta 2018

Tänään Viikko Pohjois-Karjalassa julkaistu


Onko tarve aina mahdollista
"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen." Edellä olevat lauseet ovat Perustuslain 2§ kaksi ensimmäistä lausetta. Molempia lauseita kunnioitan ja toteutan omassa elämässäni, enkä tunne lauseiden välillä mitään ristiriitaa keskenään niin kuin hallitus ja sitä tukevat voimat toistuvasti tuovat esiin. Olen osallistunut ja vaikuttanut elinympäristöni kehittämiseen kuulumalla ammattijärjestöön vapaaehtoisesti ja maksamalla sille jäsenmaksuni. Kunnioitan valtiovaltaa maksamalla sille sen säätämät verot, muut maksut ja sakot. Siksi puheet irtisanomista helpottavan lain käsittelyn epädemokraattisuudesta ammattijärjestöjen pyrkiessä vaikuttamaan siihen, ovat tavallisen suomalaisen käsityskyvyn aliarvioimista.
Mistä tässä irtisanomislain kärhämässä on kysymys? Minusta perustuslaki antaa kansalaisille mahdollisuudet toimia suhteellisen vapaasti. Voi tyytyä hallituksen ja sitten kun eduskunta on lain käsitellyt sen tahtoon tai pyrkiä vaikuttamaan lain sisältöön tai sen poistamiseen eduskunnan käsittelystä. Molemmat vaihtoehdot mielestäni ovat täysin laillisia ja mahdollisia toteuttaa ilman ylilyöntejä. Irtisanomislain käsittelyssä  parlamenttaalisen demokratian sivuuttaminen ja ulkoparlamenttaalisten voimien mukaantulo päätöksen tekoon on tarpeetonta hallituspuolueiden taholta tulevaa ristiriidan ylläpitoa.
Ongelmaksi nousee pääministeri Sipilän ja ministeri Orpon virhearviointi laatia lakialoite irtisanomislaista, joka olisi pitänyt tietää jo vaikeaksi palaksi ammattijärjestöille, jonka ne olivat jo ennakkoon ilmoittaneet hallitukselle. Kiemurat lain käsittelyn yhteydessä ovat antaneet ammattijärjestöille lisää oikeutta puuttua lain sallimilla poliittisilla lakoilla lain käsittelyyn. Nyt ollaan juntturassa. Vastakkain ovat asemistaan kiinnipitävä ammattiyhdistysväki ja itsepäinen pääministeri hallituksineen. Kysymys on onko viisautta olla itsepäinen ja maksattaa siitä johtuvat kulut kansalla.
Sympatiani ovat ammattijärjestöjen puolella. Ammattijärjestöillä on jatkuvuutta. Parlamenttaalinen demokratia niin hyvä kuin se onkin, voi olla joskus tempoilevaa vaalitulosten siirrellessä valtaa äärirajoilta toiselle. Syntyy vallanvaihdon lopulla paniikkiratkaisuja, joksi irtisanomislain helpottaminen näyttää nousseen

Ei kommentteja: