perjantai 12. lokakuuta 2018

Tasemummot


Kolme totuutta, joissa unohdetaan vanhus
Erkki Määttäsen dokumentti Tasemummot TV-ykkösessä on saanut laajaa huomiota vanhusten hoidosta eritoten Tohmajärvellä. Keskusteluun puolesta ja vastaan ovat ottaneet osaa niin tilaajat, tuottajat kuin käytännön työntekijät ja Facebookissa varsinkin tavalliset kuntalaiset. Dokumentti itsessään on erinomainen kuvaus vanhusten elämästä hoitokodeissa. Heidän tuntemuksistaan, toiveista ja elämän arjesta sen lähestyessä loppuaan. Dokumentti ei ollut kenenkään puolesta, eikä ketään vastaan vaan juuri sellainen jollainen dokumentin pitääkin olla. Kuvaus todellisuudesta tohmajärveläisissä vanhushoitokodeissa. Seuraavassa muutama huomio mitä sijoittelusta ja vanhustenhoidosta olen saanut lukea julkisuudessa.
Attendon puolesta viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja ja liiketoimintajohtaja Kirsi Pitkälä sanovat dokumentista, että se on värittynyt ja sisältää lukuisa virheitä. Niitä he eivät kuitenkaan yksilöi. He toteavat, ettei Attendo päätä, missä vanhus asuu.
Siun Soten toimialajohtaja Eija Rieppo sanoo Kotikarjalassa, että Attendo päättää mihin ikäihmiset sijoittelevat.
Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen ottaa laajasti kantaa kirjallisessa tuumailuissaan dokumentin sisältöön. Niistä syntyi kuva kuin hän asettuisi jotenkin puolustamaan Attendoa sen toiminnoissa. Suora sitaatti: "...sijoitusarviota ei kuitenkaan tee yksin Attendon henkilöstö, vaan sijoituspäätöksen tekee aina viimekädessä virkavastuulla toimiva soten virkamies."
Lopuksi on syytä palata vuoteen 2013. Silloin maksetussa ilmoituksessa Polemiikki-lehdessä yhdessä Attendon myyntijohtaja Timo Wikberg ja Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen "mainostavat" Attendon Kuntaturvaa mm. seuraavasti. "Kuntaturva-malli hyödyttää monin tavoin, sillä se työllistää kuntalaisia ja tukee paikallista yrittäjyyttä, mikä puolestaan tuo lisätuloja kuntaan. Kuntaturvassa päätösvalta ja ohjaus sote-asioissa säilyvät kokonaan omassa kunnassa, sillä palvelujen johto toimii kunnanhallituksen ja -valtuuston alaisuudessa."
Kysyn onko näin Tohmajärvellä samalla kun onnittelen Polvijärven kunnanvaltuustoa tekemästään päätöksestä pitää vanhuspalvelut kunnan tuottamina ja vastuulla

Ei kommentteja: