keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa

Attendon vastine 1.10.2018:
Tasemummot antaa virheellisen kuvan ikäihmisten hoivasta
Yleisradio on julkaissut 1.10. Erkki Määttäsen dokumentin ”Tasemummot” Yle Areenassa ja se esitetään Ylen TV1 kanavalla 1.10. klo 21.30. Dokumentti on hyvin värittynyt ja sisältää lukuisia virheellisiä väitteitä, joita haluamme tässä oikaista. Dokumentin tekijä Erkki Määttänen ei ole ollut dokumentin tekemisen aikana yhteydessä Attendoon eikä koko Pohjois-Karjalan sote-palveluista vastaavaan kuntayhtymä Siun Soteen, eikä meillä näin ollen ollut mahdollisuutta korjata virheellisiä väitteitä.
Tohmajärven kunta ulkoisti kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa Attendolle vuonna 2013. Kunnan tavoite oli säästää sote-palvelujen kustannuksissa ja säilyttää omat lähipalvelut. Kummassakin tavoitteessa kunta on onnistunut. Ulkoistussopimuksen mukaisesti Tohmajärven kunnan hallinnoimia hoivakoteja operoi nyt Attendo. Nämä hoivakodit ovat Marjattakoti, Erkkilä ja dokumentissa näkyvä Takkunurmentupa.
On selvää, että ikäihmisten hoivassa Tohmajärvellä on parantamisen varaa ja olemme pahoillamme tilanteesta. Paikallisen pienen kahdelletoista ikäihmiselle hoivaa tarjonneen yrityksen toiminnan loppuminen ja sitä seurannut muistisairaiden asukkaiden muutto on aina valitettava tilanne ja erittäin harvinaista Suomessa. Attendo tekee parhaansa edistääkseen näiden asukkaiden hyvinvointia uudessa kodissa. Olemme dokumentin kuvaamisen jälkeen tehneet useita toimenpiteitä hoivan laadun parantamiseksi.
Attendo ei päätä, missä vanhus asuu
Toisin kuin dokumentissa annetaan ymmärtää, palveluasumisen asukkaan sijoituspaikan eli hoivakodin päättää Siun Sote, ei Attendo. Siun sote sijoittaa Pohjois-Karjalan palveluasumista tarvitsevat asukkaat ensisijaisesti omiin yksiköihinsä. Tohmajärvellä tämä tarkoittaa, että ikäihmiset sijoitetaan ensisijaisesti kunnan entisiin yksiköihin, joita nyt hoitaa Attendo. Kyseiset hoivakodit eivät ole Attendon omia ja Attendon ja Siun Soten sopimuksen päättymisen jälkeen tuottajaksi palaa Siun Sote. Väitteet siitä, että pienyrittäjien ahdinko johtuisi Attendosta, eivät pidä paikkaansa.
Hoivan laatua pyritään parantamaan
Dokumentti antaa Attendon palvelun tasosta tarkoitushakuisen negatiivisen kuvan ja antaa ymmärtää, että Attendon hoitajat tekisivät työnsä huonosti. Yksiköidemme hoitajamitoitus on 0,6, joka on huomattavasti yli kansallisen keskiarvon.
Lauri Korkeaoja
Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Kirsi Pitkälä
Liiketoimintajohtaja

Ei kommentteja: