maanantai 5. marraskuuta 2018

Puulla parempiin ei pahempiin päiviin


Asiantuntijat väittelevät keskenään
Poliitikot ovat lähteneet laukalle. Se oli odotettua vaalien alla. Mutta samaa saa sanoa ns. metsäasiantuntijoista  eri medioissa.  Ilmastoraportti ja siihen liitetyt toimenpiteet metsän osalta ovat kiistan aiheita. Puhutaan tutkimuksista ja raporteista, jotka kumoavat toisensa. Miten ympäristömuutoksen professori, maatalous- ja metsätieteiden tohtori, ja kansanedustaja (vihr) ympäristövaliokunnan puheenjohtaja voivat olla erimieltä asiasta, joka käytännön sanelemana on tiedossa tavallisella metsänomistajalla. Metsän varaan ei keskilämmön alentamista kannata jättää. Kyllä ilmakehän laatu on saatava hallintaan niillä osa-alueilla, joilla se on sotkettukin.
Suomessa on n. 600000 metsänomistajaa. Heillä on erisuuruisia metsäpalstoja. Monet ovat perittyjä mutta myös metsää arvostavia ja siihen sijoittaneita uusomistajia löytyy entistä enemmän. Yhteistä näille kaikille on hoitaa metsäänsä mahdollisimman hyvin omien tarpeittensa ja tietojensa pohjalta. Siltä samalta pohjalta, jolla Suomi on saatu nousuun ja nykyiseen kukoistukseensa. Ei siinä hiilinielusta tiedetty mitään eikä vahingosta ilmanlaadulle ja yhteiskunnalle.
Keskusteluissa ja ongelman ratkaisijoiksi yleensä tulevat tietoviisaat, jotka unohtavat historian ja nykyisyydenkin. Myös ratkaisuiden tärkeysjärjestys on jäänyt huomioimatta. Onko nämä nykyiset, pienien metsäpalstojen omistajatkin pantava vastuuseen ja maksumiehiksi virheistä, jotka ovat tapahtuneet jossain muualla? Arvostakaa niiden iäkkäiden ihmisten työtä, jotka vuosikymmenet ovat tehneet kassaralla risusavottaa palstoillaan vanhanpäivän turvaksi. Eivät he ole syypäitä ilmaston muutokseen. Jos tarvetta on metsänhoidon ja sen käytön muutokseen, niin tehtäköön se maltilla ja ajan kanssa. Metsä Suomessa uudistuu n. kerran 80 vuodessa. Äkkinäiset muutokset metsän hoitoon ja käyttöön repivät kappaleiksi  sen mikä vuosisadoissa on saatu alalla aikaan.

Ei kommentteja: