lauantai 6. lokakuuta 2018

Vaihtoehdot vaikeuttavat


Metsäongelmia
MT lehdessä 19.9 oli tutkimusjohtaja Paula Horneen kirjoitus tulevasta "Suomalainen metsänomistaja 2020"-tutkimuksesta, jossa avainasemassa sanotaan olevan metsänomistuksen tuntijat eli tutkimuslomakkeen saaneet metsänomistajat. Kun metsänomistajia Suomessa lienee lähes miljoona, niin kaikille ei riittäne tutkimuslomaketta. Tuskin minullekaan ja siksi tuon esiin minua arveluttavan tämän hetken "ongelmani".
Metsän omistuksen voi jakaa kolmeen ryhmään. Heihin, jotka haluavat tulla metsänomistajiksi, heihin, jotka ovat metsänomistajia ja heihin, jotka haluavat luopua metsänomistuksesta. Minä kuulun viime mainittuun ryhmään. Kaikilla kolmella ryhmällä ovat omat erilaiset tarpeet metsänomistuksen suhteen ja jotka ovat muuttuneet ajan kuluessa ja tulevat muuttumaan edelleen vieläpä nopeutuvaa tahtia.
Korkeasta iästä ja asuinpaikkani etäisyydestä johtuen metsäpalstoille, olisin halukas luopumaan metsänomistuksesta kahden lapseni hyväksi. Olen ottanut asian heidän kanssaan puheeksi useamman kerran, mutta selvää halukkuutta omistuksen vaihtoon ei ole tullut kumpaisenkaan taholta. Molemmat asuvat satojen kilometrien päässä palstoilta ja metsätuntemus heiltä puuttuu. Heitä ei ole kiinnostanut esim. kansanopistojen ilmaiset metsätalouskurssit. Ovat kyllä seuranneet "kipuiluani" metsänhoidon, -myynnin ja -verotuksen kanssa.
Nyt "kipuiluuni" liittyy miten on taloudellisinta luopua metsänomistuksesta. Onko se kauppa, lahja vai testamentti. Uusia metsänomistajia taitaa vaivata pelko vastuista ja huoli pystyvätkö maksamaan heti tulevat veroseuraukset. Minä puolestani pelkään osaamattomien metsänomistajien joutuvan "keinottelijoiden" ohjaamaksi.
Esitän tutkijoille tavoitteeksi etsiä sellainen metsäsukupolvivaihdos, joka yhdistää ja korvaa turhat kiemurat joista on vain haittaa niin luopujalle, saajalle kuin verottajallekin. Parhaimmillaan omistus vaihtuisi ilman vaihtoehtojen kirjoa ja veroseurauksia luopujan allekirjoituksella siinä tilassa kuin metsä on allekirjoitus tilanteessa vastuineen ja velvollisuuksineen. Ei luulisi olevan vaikea nykyisenä tietokone aikana tavallisten perhepalstojen osalta.

Ei kommentteja: