torstai 8. toukokuuta 2014

Julkaistui Vikko Pohjois-Karjalassa 8.5.-14


Apupuolueen imagosta on päästävä

Hesari ehätti otsikoimaan: "SDP on kahden tien risteyksessä." Mitä lie toimittaja ajatellut? Otsikko on turhan dramaattinen, jos kysymyksessä on SDP:n puheenjohtaja vaali. Kyllä demarit jatkavat sillä vanhalla Forssan aikaisella tiellä, eikä sillä tiellä tienhaaroja ole ollut ennenkään.  Samaan suuntaan on kuljettu aina. Milloin nopeammin, milloin hitaammin. Joskus on jouduttu pysähtymään. Joillekin Galluplukuja seuraaville pysähtyminen on näyttänyt  pakittamiselta. Tähän halutaan  myös valittavan SDP:n puheenjohtajan saavan muutosta. Liikettä lisää.

Olipa yhteisö miten demokraattinen hyvänsä, näyttää se toimiakseen tarvitsevan johtajan. Puhutaan kukosta tunkiolla, kapteenista laivassa tai isännästä talossa. Tarvitaan yksi kokoava voimakastahtoinen henkilö johon voimme luottaa niissä asioissa, joita pidämme tärkeänä. Toiminnallaan johtaja voi hankkia auktoriteetin, joka lopulta hänestä tekee oikean mitat täyttävän johtajan, jota kuunnellaan ja seurataan. Johtajuus on muuta kuin nimilappu oven pielessä.

Yhdyn ajatukseen, jonka mukaan Suomessa on puhaltanut oikeistopuhuri, joka on jo tehnyt harvennushakkuun SDP:n rakentamalle yhteiselle hyvinvointi palstalle. Kannatan myös ajatusta palata SDP:n 1980-luvun linjalle. Demareiden pitäisi kuunnella herkemmällä korvalla mitä mieltä ay-väki on harjoitetusta politiikasta. Siltä suunnaltahan saatiin eväät aikanaan hyvinvoinnin rakentamiseen.

Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen näkemykset näyttävät eniten poikkeavan toisistaan juuri ay-liikkeen ja SDP:n asemasta suhteessa toisiinsa. Urpilainen näkee SDP:n olevan ylemmällä tasolla hoitamassa yhteiskunnan kokonaisetua ja ay:n hoitavan vain edunvalvojan  tehtäviä. Näyttää kuin Urpilainen "pelkäisi" ay-liikkeen voimistumista tässä valtajakautumassa. Kysyä sopii mitä siitä seuraa, jos ay-liike ja SDP loittonevat toisistaan? Kyllä ay-liike näyttää muillekin puolueille kelpaavan. Sinnehän on jo tunkua.

Kuten edellä olevasta voi päätellä sympatiseeraan ammattijärjestöjen puolesta. Sitä kautta ovat aikaisemmin tulleet lähes kaikki merkittävimmät demaripoliitikot. Ja toivottavasti tulevat edelleenkin. AY-liikkeessä toimitaan pitkäjännitteisesti, jossa koulutuksella ja järjestötoiminnan opetuksella on merkittävä osuus. Jyvät seuloontuvat akanoista vuosien kuluessa. Samaa seuloontumista toivoisi harrastettavan myös kansanedustajia ja kunnallisia luottamushenkilöitä ehdokkaiksi valittaessa. Vai kieltääkö joku näiden tähden lentojen negatiivista vaikutusta yhteisten asioiden hoidossa? Juuri ammattijärjestön vaikutuksesta demarit ovat välttyneet enemmiltä julkkisehdokkailta edustustehtäviin.

Tulipa SDP: puheenjohtajaksi valituksi Jutta tai Antti, vanha meno ei saa jatkua. Kursin muutos on tehtävä heti, että se ehtii seuraaviin eduskuntavaaleihin kypsyä selvästi äänestäjille näkyvään muotoon. Nyt riittää kokoomuksen apupuolueena kulkeminen. Vastuupuolueesta kokoomuksesta ovat vastuunkantajat lähteneet ja jättäneet demarit selittelemään tekosijaan. Kuka se sanoikaan?  Tuleen ei saa jäädä makaamaan. Liikkeelle on lähdettävä uuden tai vanhan puheenjohtajan kanssa. Jos joku pelkää uuden johtajan kykyjä niin vanha sanonta pitää paikkansa. Jos herra antaa viran, antaa se kyvytkin viran hoitoon.

                                                       Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: