torstai 21. marraskuuta 2013

Kunnanjohtaja Riikonen Attendon mainoksessa

Polemiikki lehden numerossa 4/2013 sivulla 5 on kokosivun ilmoitus, jossa Riikonen kertoo Tohmajärvestä ja sen solmimasta palvelusopimuksesta Attendon kanssa. Sopimusta mainostetaan kuntaturvaksi.
Koska kysymyksessä on Attendon monisanainen mainos, ei sitä ole aihetta ryhtyä tarkemmin ruotimaan. Mainos on mainos.
Otan yhden lauseen tässä esiin. "Kunnalle palvelu tuo täyden ennakoitavuuden menoissa ja riskittömyyden, sillä taloudellinen riski toiminnan onnistumisesta on Attendolla ja käytännön toimia valvoo AVI ja Valvira,"
Näinkö kunnanjohtaja luulee asioiden olevan? Niin minäkin toivoisin, mutta kun niin ei ole.
Ei kunta voi millään sopimuksilla väistää lakisääteisten palvelujen kustannus- ja järjestämisvastuuta. Attendon kanssa on tehty palvelusopimus kiinteään hintaan. Mutta entä sitten jos palveluja tarvitaan enemmän kuin mihin sopimusrahat riittävät?
Silloin kunta pulittaa lisähintaa Attendolle. Lakisääteiset palvelut on tuotettava. Luuleeko joku, että mikään yritys maksaa omasta pussistaan kunnalle kuuluvien palvelujen tuottamisesta. Minä en ainakaan semmoisesta ole kuullut.
Sopimuskauden lopulla, jos näyttää, ettei rahat riitä palvelujen tuottamiseen, lienee käytössä sama konsti kuin yksityistaloudessa. Palveluja huononnetaan tai siirretään tuota tuonnemmaksi. Näin se vain tapahtuu.
******
Ei Attendoa ole syytä moittia. Mutta ei kirkasotsaisesti lähteä kehumaankaan. Ensimmäisen vuoden kokemukset ovat vielä kirjaamatta.
"Attendo Kuntaturva" ovat iskusanat mainoksessa. Todellinen kuntalaisen turva on edelleen kunnan tarjoamissa palveluissa. Niiden kustannukset kerätään verovaroista. Jos ja kun Attendo joskus lähtee paikkakunnalta "kuntaturvineen", huomataan oikean turvan löytyvän vanhasta konstista. Kunnan tuottamista palveluista.
*****
Kunnanjohtaja Olli Riikonen on lähtenyt Attendo Kuntaturvan mainosmieheksi. Suomessa on tällä hetkellä kolme kuntaa, joista Tohmajärvi on yksi, jotka ovat solmineet kyseisen "turvasopimuksen". Kovin kokemuspohjaiseen tarkasteluun ei pitäisi vajaan vuoden kokemuksen jälkeen vielä lähteä. Varsinkaan kunnan nimissä, jolla on kovat epäonnistumiset aikaisemmista Sote järjestelyistään.  

Ei kommentteja: