keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Röntgenin jäljillä

Muistin virkistämiseksi virkamiehille ja muillekin julkaisen ohessa 1.11.2010 kirjoitukseni. Se osaltaan auttanee pääsemään röntgenin jäljille.
Nyllähän asianosaiset muistavat ja tietävät, jos vain tahtovat.

TOHMAJÄRVEN TERVEYSKESKUKSEN TULEVAISUUS ?

Helli esittää ensivuodelle Tohmajärven kuntakohtaisen maksun nousuksi 5,9%. Nousua tuskin voisi sanoa kohtuuttomaksi, ellei taustalla olisi luvattuja miljoona säästöjä. Viimeistään nyt lupaukset on todettava perättömiksi.
Samaan aikaan Hellin tarjoamiin palveluihin kuntalaiset ovat enenevässä määrin olleet tyytymättömiä. Puhelinpalvelut tökkivät. Samoin lääkärivajaus näyttää jäävän ikuisuusasiaksi. Asiakkaat joutuvat kulkemaan paikkakunnalta toiselle. Valvira on todennut Hellin organisaation sekavaksi.
Tohmajärven terveyskeskuksessa on ilmoitettu 1.11.2010 aloitettavan 10-paikkaisen tehostetun asumispalvelu yksikön toiminta. Samalla päivämäärällä terveyskeskuksessa aloittaa myös 20-paikkainen seudullinen hoivasairaala. Molempien yksiköiden toiminnan sisältö avautunee niin luottamushenkilöille kuin paikkojen käyttäjillekin myöhemmin.
Miten pitkäksi aikaa nyt aloitettu toiminta jää? Kysymys herää, kun katsoo Hellin yhdessä Sosiaali- ja terveyslautakunnan myötävaikutuksella olevan myymässä Tohmajärven terveyskeskuksessa olevaa röntgenlaitteistoa Röntgenliikelaitokselle.
Myyntiin liittyvät asiat ovat valmistelleet ja eteenpäin viemässä Hellin puolelta Airi Turunen ja Eeva Seppänen sekä lautakunnan puolelta Päivi Hakulinen. Heiltä voi tiedustella taustoja mielestäni käsittämättömään kauppaan.
Taustatiedoksi röntgenin luovutuksesta Hellin käyttöön on yhteistoimintasopimuksessa merkintä mm. että luovutettavat laitteet annetaan Hellille korvauksetta käytettäväksi palvelutuotannossa. Ja, että sopimuksen päättyessä korvauksetta luovutettu kalusto ja varusteet palautuvat ilman eri korvausta sopijakunnille siinä kunnossa kuin ne sopimuksen päättyessä ovat.
Jos sopimuksen tekstille annetaan vähänkin arvoa, ei Hellillä liene oikeutta myydä Tohmajärven kunnan omaisuutta, jonka luovutuksessa Hellille on selvät ehdot. Ja millä valtuutuksella tilaajalautakunta ja Päivi Hakulinen häärivät mukana kaupanteossa?
Ihmeellisintä kaupanteossa on, että hinnoista ei puhuta mitään. Eurot menevät kuitenkin Hellille kunnan hankkimasta laitteistosta. Kauppaan liittyvän sopimuksen viimeinen lause kuuluu: ”Sopimuksen irtisanoessaan terveyskeskus voi ostaa laitteet omakseen sen hetkisen arvon mukaan.” Siis voi ostaa takaisin jo kerran ostamansa ja maksamansa laitteet. Tosi siistii, sanoisi nuori.
Tohmajärven terveyskeskusta näytetään ajettavan alas poistamalla lääkäreiltä työkalut tehtäviensä hoitoon. Kohta mummot ja ukot saavat autokyytiä, kun hoitoa näin järjestellään.
Tohmajärveläisten lautakunnan jäsenten äänet menivät 2-1 röntgenin myynnin puolesta. Muista kunnista löytyi myynnin vastustajia 3 henkilöä. Mietipä lukija sitä.

Veijo Tuunanen
Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen.

1 kommentti:

Johora kirjoitti...

Kylläpä one kimuranttinen juttu. Vievätköhän Hellin velkojen peitteeksi meidän hyvän Röntgenin. Hyvä että joku muistuttaa meitä röntgenissä kävijöitä asioista. Mahtavatkohan kuntapäättäjät edes tietää miten hyvä terveyskeskus meillä on. Sitä ei saa viedä tai lakkauttaa!
Johora.