tiistai 20. marraskuuta 2012

Muutama otanta valtuutettujen puheenvuoroista.

Nelosten puolella jotain jo kirjoitinkin Tohmajärven kunnanvaltuuston eilisestä kokouksesta. Muutama havainto tässä lisää, niistä noin 50 pidetystä puheenvuorosta.
Ministeriöön lähetettävästä kunnan lausunnosta demarit olisivat poistaneet yhden kappaleen. Siinä uhattiin Tohmajärven ryhtyvän oikeustoimiin. Heidän mielestään uhkailu ei ole sopivaa lausunnon annossa.
Antero Nenonen sanoi, etteivät he omassa ryhmässään huomanneet koko uhkailukohtaa ja olivat periaatteessa hallituksen esityksen kannalla.
Keskustalle näyttää kelpaavan kaikki mitä kunnanjohtaja paperille saa aikaiseksi. Äänin 19 - 8 lähti lausunto ministeriöön kaikkine uhkailuineen. Puheenvuoroja pykälään tuli kymmenkunta.
******
Attendo-sopimuksen saatteeksi pidettiin nelisenkymmentä puheenvuoroa. Asiallisia ja asian vierestä. Kunnanjohtaja kertoi kunnan puolesta sopimuksen laatineen lakimiehen.
Kaksi pientä fiilausta tuli kokouksessa sopimukseen. Toinen äänestäen ja toinen yksimielisesti.
Demarit aikaisempaan menettelyynsä viitaten esittivät Attendo-sopimuksen hylkäämistä. Korostaen, ettei heillä ole Attendoa vastaan mitään. Pysyminen yksityistämisen vastustajana edellyttää esitystä sopimuksen hylkäämisestä.
Ensimmäisenä valtuuston puheenjohtaja asetti äänestyksessä vastakkain hallituksen hankintasopimuksen demareiden hylkäävää esitystä vastaan. Hallituksen esitys voitti äänin 19 - 8.
Näin tuli hallituksen esitys hyväksytyksi jo heti ensimmäisessä äänestyksessä. Menettelytapavirhe syntyi kun edellisen äänestyksen jälkeen äänesteltiin vielä muutoksia sopimukseen.
Valtuutettu Reino Löppönen kiinnitti menettelytapaan huomiota, mutta vasta äänestyksen jälkeen. Muut vaikenivat asiasta ja niin menettelytapavirhe jäi kokouspöytäkirjaan merkittäväksi.
Asian tekee mielenkiintoiseksi vielä se, että Reino Löppönen on toinen pöytäkirjan tarkastajista. Tekeekö hän merkinnän virheestä pöytäkirjaa tarkastaessaan? Pitää seurata asiaa.
Menettelytapavirhe avaa valitusoikeuden päätöksestä.
******
Aarre Laasonen on ottanut tavakseen pitää räväköitä puheenvuoroja. Äänestyksissä hän taipuu muiden mielipiteisiin.
Yhdessä puheenvuorossaan hän totesi, ettei Tohmajärveltä löydy johtoa, joka pystyy hoitamaan asioita. Ei ole johtajuutta.
Toisessa puheenvuorossaan hän totesi näkemyksenään, ettei Attendo-sopimusta olisi tarvinnut tuoda valtuuston käsittelyyn.
Tähän ajatukseen yhtyi kohta Jukka Haaranen.
Nyt puolestaan puuttui keskusteluun hallintojohtaja Matti Ikonen toteamalla, että hallituksella oli valtuutus kilpailuttaa, mutta kuntalaisia koskevista merkittävistä asioista päättää valtuusto.
Omana näkemyksenäni kokouksesta ja tulevasta voin todeta hurlumhei tunnelman jatkuvan sote-asioiden ympärillä. 

Ei kommentteja: