tiistai 3. huhtikuuta 2012

Turuset polttopisteessä

Kiteellä on kuultu kaupunkilaisia Kesälahden kanssa suunnitellusta kuntaliitoksesta. Sitähän on lehdistössä pidetty päätettynä asiana. Niin kai ovat pitäneet hankkeen suunnittelijatkin. Päättäjät saavat päättää aikanaan mitä suunnittelijat ovat pitäneet oikeana ja ainoana mahdollisena. Niinhän täällä demokratiassa on totuttu toimimaan.
*******
Kuntalaisten kuulemistakin on haluttu kuunnella. Nyt, kun hommat ovat valmiiksi pakattu ja kuorutettu yhteen ainoaan vaihtoehtopakettiin.
Jaakko Turunen, oliko hän Kiteen kaupungin entinen hallintojohtaja, nykyinen Koti-Karjalan pakinapalstaa (Turusen pyssystä) pitävä henkilö kuitenkin, on avannut sanaisen arkkunsa kuulemistilaisuudessa. Luin siitä Karjalaisen netistä.
Vahinko vain, että mielipiteillä jälkikäteen ei tahdo olla mitään merkitystä, olivatpa ne miten viisaita hyvänsä. Tähän valtaa pitävät demokratiansa perustavatkin.
********
Olen juuri kykyisessä tilanteessa Jakko Turusen kanssa samaa mieltä. Kuntaliitoksilla ei nyt ole mitään järkeä. Ne eivät paranna taloudellista tilannetta. Myös Helli huolehti toiminnallaan, ettei yhteishengelle ole sijaa Keski-Karjalassa ainakaan ennen tulevia kuntavaaleja. Niissäkin pitäisi luottamushenkilöissä tapahtua merkittäviä muutoksia.
Kesälahdelle annetut lupaukset ovat utopiaa. Ne huonontavat sitä tilannetta, joihin kuntaliitoksilla pyritään. Nykyisellään Kesälahden ja Rääkkylän liittymiset vain huonontavat Kiteen taloutta. Sen tekevät viimeistään lupaukset, joita liitettäville kunnille hämäysmielessä on annettu. Niin, siinä tapauksessa, jos lupauksia ryhdytään toteuttamaan. Lupauksien merkityksestä on näyttöä Tohmajärven ja Värtsilän kuntaliitoksesta.
Tohmajärvi 5000 asukkaan voimalla voisi olla tervetullut viulujen maksaja Kiteellekin, mutta se veisi palvelut sosiaali- ja terveysalalta Tohmajärveltä. Eli jos Hellille ei mahdettu Tohmajärvellä mitään, niin kuntaliitoksen kyseessä ollessa oltaisiin äänettömiä yhtiömiehiä ja maksumiehiä ilman ääntä.
*******
Niin, Turuset ovat Keski-Karjalassa juuri nyt polttopisteessä. Olipa etunimi sitten Jaakko, Jorma tai Airi.

2 kommenttia:

Johora kirjoitti...

Teräviä kommentteja. Hyvä, Veijo!
Toivottavasti Tohmajärven päättäjät eivät itsenäisyyden suhteen käännä kelkkaansa, kuten voi vähän uumoilla. Ettei itsenäisenä pysymisestä puheet olisi vain savuverho Joensuuhun tai muuhun epämääräiseen menoon?
Pidä meitä tavan tallaajia ajan tasalla. Ei tämänmoista tietoa muualta saa kuin Veijo Tuunaselta.

Johora.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Asioita voidaan hoitaa hyvin tai huonosti. Tai sitten hyvin huonosti. Virheistä voi oppia tai olla oppimatta.
Kuntaliitoksiin voidaan mennä tai olla menemättä. Vapaaehtoisesti tai pakolla. Tai sitten vapaaehtoisella pakolla.