perjantai 13. huhtikuuta 2012

JÄITÄ HATTUUN

Tohmajärvellä on päätetty erota Helli-liikelaitoksesta ensi vuoden alusta. Tarkoitus on järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut omana toimintana.
Yksinkertaistettuna se tietää, että Tohmajärvi palaa ennen Helliä vallitsemaan käytäntöön. Sen ei uskoisi olevan kovinkaan monimutkaista tai vaikeaa. Palveluja tuottavat rakenteet ovat erinomaisessa kunnossa. Terveyskeskus ja Kotipiha ovat juuri remontoidut.
Yhteistoimintasopimuksessa on määritelty, että Hellin purkautuessa henkilökunta palaa tehtäviinsä ns. vanhana henkilökuntana vanhoin etuuksin. Koneet ja laitteet palautuvat Tohmajärven kunnalle siinä kunnossa, jossa ne tällä hetkellä ovat.
*******
Nyt hämmästyksekseni luin Tohmajärven kunnanhallituksen 16.4.2012 esityslistasta, että kunnanjohtaja Olli Riikonen esittää kunnan ottavan taas käyttöön konsultit. Kysymyksessä on Kuntamaisema OY. Tällä kertaa Kuntamaisema tarjoaa palveluitaan 11500 Euron hintaan (Alv.0) ja jos lisäpäiviä tarvitaan on hinta 1000 euroa/päivä.
Miksi tarvitaan jäitä hattuun? Siksi ensimmäiseksi, ettei Olli Riikonen ole oppinut vanhasta mitään. Jos Helliin mennessä hosuttiin niin, nyt vauhti vain kiihtyy.
Kunnan luottamuspuheenjohtajisto on jotain keskustellut asiasta 30.3.2012. Tämän tarinoinnin pohjalta demarivaltuustoryhmä piti kokouksen 10.4.2012. Se jätti kokouksestaan kirjallisen kannanottonsa virkamiehille ja muille poliittisille ryhmille.
Nyt viikkoa myöhemmin on Riikosella valmis esitys ottaa konsultti hoitamaan asiaa. Herää kysymys ovatko muut ryhmät käsitelleet asiaa lainkaan.
Onko ajateltu asiaa miltään muulta kannalta kuin saada asia taas pois omista käsistä. No, työtkin siinä helpottuisivat. Onko se syys? Onko demokraattinen päätöksen teko taas huitastu romukoppaan? Miten on kilpailutus? JNE.
*******
Kuntamaisema Oy on antanut palveluksiaan runsasta palkkiota vastaan Helli-liikelaitokselle. Mitään uutta se ei ole voinut asiasta keksiä. Jokaisen tiedossa on miten Kuntamaiseman opit ovat näkyneet Hellin talouden hoidossa. Tilit ovat olleet myöhässä ja siinä määrin sekaisin, etten ainakaan minä niistä ole saanut tolkkua. Ja eivätpä näytä myöskään kuntienjohtajat.
Kuklettakaa sana Kuntamaisema, niin näette millainen virma on kysymyksessä. Olen osallistunut heidän seminaareihinsa ja tullut siihen tulokseen, että kysymyksessä on vain eräänlainen taulukkolaskenta systeemi. Sillä voi siirrellä lukuja mukavasti riviltä toiselle. Käytännöntyön ohjaukseen sillä ei ole mitään vaikutusta.
Tohmajärven virkamies- ja luottamushenkilöjohto ovat käyneet samat Kuntamaiseman kurssit läpi kuin allekirjoittanut. He tietävät mitä apua kurssista on ollut kunnalle tai Hellille. Eivät he tarvitse vanhasta tiedosta maksaa. Heillähän se on. Siksi Kuntamaiseman tarjoamia palveluja ei mielestäni enää tarvita.
Tiettävästi Kitee myös luopunee Kuntamaiseman palveluista ensivuoden alusta lukien. Ilmeisesti samoista syistä, joita edellä yritin selostaa.
******
On se ihme, kun Tohmajärven kunnan virkamiesjohto tarvitsee konsulttia keksimään pyörän uudestaan. Pyörän, jolla ajelivat itse menestyksellä muutama vuosi sitten.
Katsotaan ovatko luottamushenkilöt oppineet Helli sekoilusta mitään.
Onko todella vaikea ryhtyä hoitamaan tehtävää, johon on palkattu tai saanut valtuutuksen tehtävän hoitoon kuntalaisilta.
Jos konsultit otetaan nyt käyttöön tietää se sitä, ettei mikään muutu. Syntyy uusi Helli. Annetaan sille nimeksi Velli. Vaihteeksi.

3 kommenttia:

Matti Kosonen kirjoitti...

Oletkos Veijo pohtinut miten se teidän tuleva terveyskeskus voi tuottaa laadukasta palvelua kun Hellin naiset myivät rahapulassa ja keneltäkään lupaa kysymättä teidän röntgenlaitteet?

Johora kirjoitti...

Johan sinä merkillisiä kerrot. Vaan et ole ennenkään turhia kertonut.

Onko järjen valo kadonnut kunnan johdolta, kun tässä tilanteessa ruvetaan rahoja syytämään ja ulkopuolista apua kyselemään?

Nyt pitää tohmajärveläisten itse ottaa asiat hoitoonsa ja tehdä niikuin hyvä tulee eikä niinkuin konsultit neuvovat.

Toisinaan tuntuu että eräs huomattava virkamiehemme voisi siirtyä konsultiksi sinne missä pippuri kasvaa...

Johora

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Röntgenlaitteet ovat Tohmajärven kunnan omaisuutta siihen asti kunnes kunta ne myy. On totta, että Helli yritti ne myydä ja sittemmin lahjoittaa. Jos jompi kumpi on salassa onnistunut, niin myyjä tai lahjoittaja teostaan vastaa kunnalle ainakin taloudellisesti.
Kuntamaisema Oy on Keski-Karjalalle tullut jo tarpeeksi kalliiksi. Hyötyä en ole huomannut. Taulukkolaskennan uskoisin täällä osattavan.