lauantai 26. marraskuuta 2011

Vauhtisokeus on sairaus


Keski-Karjalan Neloset laitettiin telakalle. Moni on ehtinyt asiaa pahoitella. Moni on asiasta hyvilläänkin. Tiedän sen siitä, kun allekirjoittanutta on jopa kehoitettu lopettamaan Nelosiin kirjoittelu. En ole ollut mukamas oikean asian puolella.

Lukija tietää kyllä, mikä olisi se oikea asia. Olisiko se yksinkertaisen enemmistön varassa oleva diktatuuri kunnalliselämässä?

No, Neloset ovat telakalla toistaiseksi. Kirjoittelenpa sitten tähän blogiin.

******

Kun katselee Tohmajärven kunnan viime aikaisia tapahtumia ja tulevaisuuden suunnitelmia, ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin, että kusessa ollaan. Ilmaisu on kansanomainen, mutta sitäkin kuvaavampi.

Kunnanhallitus on päätöksissään ollut johdon mukainen. On oikeassa olevat ja väärässä olevat vähemmistöläiset. Päätösehdotukset, jotka valtuustoon asti pääsevät ovat ristiriitaisia samassa kokouksessa päätettäviksi. Yleensä väärässä olevien valtuustoaloitteiden valmistelu kestää niin kauan, että valtuutetuille voidaan kirkkain otsin vakuuttaa, että ne ovat tällä aikataululla mahdoton toteuttaa.

Tai niinkuin viime valtuustossa valtuutettu Teuvo Karjalainen perusteli kantaansa. Käsittelyssä oli valtuutettujen aloite erota Hellistä. Karjalainen kertoi soittaneensa Kuntaliittoon, josta hänelle oli kerrottu, ettei laitonta päätöstä valtuustossa saa tehdä.

Sitä mikä päätöksessä olisi laitonta, jos Hellistä olisi päätetty erota, ei Karjalainen kertonut. Oliko unohtanut kysyä.

*******

Kunnanjohtajan päätösehdotuksia kun katsoo, ei voi välttyä näkemästä hänen mieltymyksiään ja niiden kohdetta.

Tohmajärven valtuutettujen aloitteet ja niiden käsittely saa väistyä, jos naapuri kunnasta tulee mieluisampi aloite.

Kun Helli-liikelaitos karahti kiville, löytyi pelastusrenkaaksi tarkoitettu kolmen kunnan varahelli yhteistoimintasopimuksineen ennätys ajassa tilalle. Oli muuten Olli Riikosen paperille tekemä.

Kysyä sopii mikä muuttui? Ei mikään, jos sellaiseksi ei katsota, että se on tohmajärveläisten kannalta palveluiltaan huonompi kuin Hellin aikainen.

*******

Vähintäänkin joustavaksi kunnanjohtaja osoittautuu, kun kriisikunta Kesälahti pyytää Tohmajärveä osallistumaan heidän ja Kiteen kanssa käytäviin kuntaliitosneuvotteluihin. Sinne juostiin jo hallituksen äänestyspäätöksellä. Muka kuuntelemaan.

Tohmajärveä edusti paikalla kuulolla Olli Riikonen, Matti Majoinen, Leena Väistö ja Antero Nenonen. Viime mainittu oli antanut tietenkin kiteeläisille ja kesälahtelaisille viisaita neuvoja miten kuntaliitoksessa tulisi edetä. Hänhän on julkisesti ilmoittanut valtuuston kokouksessa, että hän on Kiteen kannalla niin yhteistoiminnassa kuin laajemmassakin kanssa käymisessä. Tohmajärven demarit eivät osallistuneet Kesälahden ”neuvotteluihin”. Katsoivat, että heitä sitoi valtuuston aikaisempi päätös pysyä itsenäisenä kuntana. Ja aloite, jolla demarit pyrkivät päästä eroon hellistä ja hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelut omana toimena.

Ja jotta kiire jatkuisi, on hallituksen esityslistalla pykälä, jolla pyritään valtuustolta lupaa mennä mukaan kuntaliitosneuvotteluihin Kesälahden ja Kiteen kanssa.

Taustalla on valtuuston päätökset pysyä itsenäisenä kuntana, vanhan Hellin yhteistoimintasopimus, josta on uusi aloite erosta, uusi Hellin yhteistoimintasopimus, jota ei ole edes saatu pätkääkään käyttöön.

Nyt näyttää olevan Tohmajärven todellisilla päättäjillä, jotka kaikki kuuluvat Keskustapuolueeseen tai heidän entisiin jäseniinsä vauhti päällänsä. Päätöksiä tehdään toinen toisensa päälle.

Jos vauhti ei hiljene tietää se pään lyömistä Keski-Karjalan mäntyyn.

Aikoinaan yritettiin kansalaisaloitteella päästä kysymään mikä suunta kuntalaisilla olisi mieluisinta yhteistoiminnan suunnasta. Tämänkin estivät valtuustossa he, jotka nyt ovat menemässä pää kolmantena jalkana kuntaliitoksiin.

Ei kommentteja: