maanantai 14. marraskuuta 2011

Näin toimivat valtuutetut

Tohmajärven kunnanvaltuuston kokous kesti klo 17,00 - 22,20. Tälläkin kertaa pystyttiin järjestämään kunnon shou. Käyn lyhyesti läpi kokouskulun tärkeimmiltä kohdiltaan.
Demari valtuutettujen tekemä eroaloite Hellistä, joka oli päivätty viime kesäkuulle tyrmättiin äänin 17 - 14. Vastustajat sanoivat mm.Leena Väistön, Reino Löppösen ja Teuvo Karjalaisen suulla, että ero olisi Yhteistoimintasopimuksen vastainen. Demarit puolestaan, ettei yhteistoimintasopimus ole voimassa, kun Rääkkylä siitä on lähtenyt ja Helli rikkonut itse sopimusta laiminlyömällä sovitut palvelut mm. Tohmajärvelle.
Omana mielipiteenäni sanon, että näin toimii kunnon valtuutetut. Perusteeksi voi sanoa mitä hyvänsä. Valtuustosalissa riittää kun saa riittävästi äänestyksessä ääniä taakseen.
********
Käsittelyssä oli Sosiaali ja terveystoimen yhteistoimintasopimus. Se meni läpi äänin 17 - 14. Demariryhmä vastusti sopimusta. Perusteeksi tuotiin esiin sopimuksen olevan huonompi kuin alkuperäinen Hellin aikuinen. Lisäksi sopimukseen liitettävää peruspalvelusopimusta ei ole tehty, eikä tiedetä kuka sen tekee ja milloin. Juuri sillä ohjataan palveluja. Pelättiin palvelujen karkaavan pois Tohmnajärveltä. Lisäksi demarit halusivat kunnioittaa Kiteen kaupungin hallintosäännön pykäliä 15 (Otto-oikeus) ja pelätä saman säännön 3 §. ( se koskee päätösvallan siirtoa Kiteellä)
*******
Samoilla johdonmukaisista syistä Demarit vastustivat aiesopimusta Helli-liikelaitoksen purkamisesta. Senkin demarit hävisivät.
******
Tuloveroprosentin nostoa demarit vastustivat. Perustelut olivat laajat. Ja kas kummaa. Nyt alkoi tulla demareille tukea reilusti. Demareiden esityksestä tuloveroa ei nosteta. Äänet olivat nyt demareille 20 - 7. En näe muuta syytä äänestyskäyttäytymiselle kuin, että keskustalaiset halusivat näpäyttää johtajiaan ja erityisesti kunnanjohtajaa.
******
Samojen esityksestä ja ilmeisesti samoista syistä, jäivät myös kiinteistöverot korottamatta. Nyt demareiden esitys voitti hallituksen esityksen äänin 14 - 13.
Vesihuoltolaitoksen maksuista päätettäessä alkoi kokousväki väsyä. Äänestää kuitenkin jaksettiin. Maksuja haluttiin korottaa viemärilaitoksen osalta 30 % ja alentaa 5 %. Äänin 19 - 8 hallituksen esitys korotuksista tuli päätökseksi.
********
Jotta lukija saisi käsityksen valtuutettujen toimista niin kerrottakoon, että valtuutettu Otto Saikkonen jätti valtuutettujen aloitteen, jossa esitetään eroa Hellistä 1.1.2013 alkaen. Hän mainitsi, aloitteen allekirjoittajiksi keskustan ja viisikon.
En ymmärrä miksi samassa kokouksessa, kun sama porukka halusi pysyä Hellissä, kokouksen lopussa jätetään aloite lähteä Hellistä. Kaipa sillä, joku tarkoitus oli. Oliko se , että näin saatiin valtuutetut pois demareiden aloitteen takaa. Näinkö ajattelevat valtuutetut.
Heti edellisen aloitteen perään jätti Aarre Laasonen aloitteen siitä, että 1.1.2013 alkaen tehdään kuntaliitos Joensuun kanssa.
Näin johdonmukaisesti johdetaan Tohmajärven kuntaa.
*******
Kaiken kaikkiaan vähintään tämä kokous osoitti, ettei Keski-Karjalaan synny yhteistyötä kuntien kesken, saati kuntaliitosta. Sitä osoittavat kaikkien kuntien valtuustojen päätökset. Jos omassa kunnassa pitää niin kovasti kiinni kannastaan, että pitää äänestää, miten olisi sitten kun naapuriakin pitäisi sietää.
Helli on joutunut tämän hetken päättäjien ja kunnanjohtajien keppihevoseksi. Sata kertaa helpompaa olisi Keski-Karjalan kuntien kuulua yhteen. Asioiden hoitoon saataisiin edes jotain tolkkua. Mutta niin kuin sanoin, se ei näytä toteutuvan näillä kuntien johtajilla.
Onkin jäätävä odottamaan jotain järkevää esitystä valtiovallalta. Vaikka tämä porukka tyrii varmasti senkin.








Ei kommentteja: