maanantai 19. heinäkuuta 2010

Kysymys on luottamuksesta.

Toinen päättää olenko uskottava. Jos en tee virheitä enkä valehtele minuun luotetaan. Tilanne on veitsenterällä. Jos uskottavuus menetetään, menee luottamus. Kerran menetettyä luottamusta on äärimmäisen vaikea hankkia takaisin.
Ammattitaidolla, osaamisella ja ahkeruudella yleensä hankitaan auktoriteetti. Johtajilta vaaditaan tällaisia ominaisuuksia. Arvovalta ei seuraa virkaa tai tehtävää. Arvovalta hankitaan omalla toiminnalla. Ei vielä iällä, työtodistuksella tai poliittisella nimityksellä, vaaleista puhumattakaan.
Miten on lähiympäristössämme?
******
Onko johtajillamme auktoriteettiä menestyä työssään? Ovatko luottamuksemme arvoisia? Ovatko kuntien johtavat henkilöt tehtäviensä tasalla?
Kunnallinen elämä perustuu karkeasti ottaen kahteen lokeroon. Virkahenkilöihin ja luottamushenkilöihin. Virkahenkilöt hoitavat käytännön tehtävät. Luottamushenkilöt sanovat toiminnalle raamit ja kantavat vastuun päätöksistä.
Nyt on julkisuudessakin puhuttu siitä, että toiminta ei enää noudattaisikaan yllä olevaa tehtävä jakoa. Valta on luiskahtanut virkahenkilöille. Syyksi sanotaan luottamushenkilöiden saamattomuutta. Osaamattomuutta tai jopa laiskuutta.
Eli sitä samaa, jota tälläkin palstalla on toitotettu aivan riittävästi. Mutta tuloksetta.
*****
Otetaan kerran esiin taas Helli ja sen jatkuvat ongelmat.
Hellin ongelma on ollut ja tulee olemaan se, ettei Helli saa virkalääkäreitä. Olisi tosiasioiden tunnustamista ja viisautta, jos tämän tunnustaisivat myös päättäjät ja vastuulliset virkahenkilöt.
Ongelmaan täytyy löytyä muu ratkaisu kuin lisäraha lääkäreille. Kaikista huonointa olisi nyt lähteä ulkoistamaan ja yksityistämään terveyskeskuksia ja niiden palveluja. Niistä olen kuullut etsittävän ratkaisua.
Yksi askel tuohon suuntaan ja edessä on kysymys, mihin tarvitaan Helliä ja itsenäisiä kuntia.
Nokialla menee tätä nykyä heikosti. Siellä etsitään tarkaisua henkilöjen, erityisesti johtajien vaihdosta. Etsitään toiminnalle uskottavuutta henkilöiden vaihdolla.
Olisiko aika harkita myös Hellin johdolle, jos ei muuta niin tehtäväkuvien vaihtoa. Nykyisellään Hellin johto ei ole uskottava ja sitä kautta luottamuksen arvoinen. Valitettavasti.

Ei kommentteja: