torstai 15. heinäkuuta 2010

Haloo vastuulliset

Ensiviikolla on Hellillä virkalääkäreitä työpaikallaan tasan yksi kappale. Vastaanottopisteitä on neljä. Osa lääkärin tehtävistä edellyttää virkasuhdetta, osa ammattitaitoiseksi luokitellun lääkärin valvontaa ja ohjausta vajaavaltaisten vastaanottotyöstä.
Tehtävä on kestämätön. Helli on ajautunut lääkäreiden hankinnassa ratkaisemattomiin ongelmiin. Tilanne on hoitotyössä kaatumassa hoitajien kannettavaksi. Pahinta on jos lääkäripula aiheuttaa potilaille vahinkoja, tarpeetonta kärsimystä tai jopa hengenmenoa.
******
Herätkää lopulta vastuulliset valtuutetut. Kunnanjohtajat eivät näytä asiaan puuttuvan. Tilaajakeskuksen ja Hellin johtajalta puuttuvat kyvyt asioiden ratkaisuun. Sosiaali- ja terveyslautakunta nyökyttelee virkamiehille. Hellin johtokunnasta ei juuri tietoja heltiä terveyskeskuksiin asti. Eikö nyt olisi aika katsoa peiliin, mitä on tullut tehtyä.
Ratkaisuksi kunnanjohtajien Hellin rakentelusta ei saa jäädä tyhtätuoli virkahuoneeseen. Sitähän he nyt näyttävät havittelevan. Ei, asiat kuntoon ja sitten vasta voi puhtaalla omalla tunnolla lähteä muihin toimiin. Kai se omatunto yleensä edellyttää töppäyksiensä korjaamista.
*****
Asioiden korjaamiseen on pyritty kuntalaisten taholta valituksin. Niin teki Diabetesyhdistyskin. Itä-Suomen aluehallintovirasto tutkii valitusta ja valittelee kiireitään ja kesälomia. Syyskuussa on luvattu palata asiaan vastauksen muodossa.
Onko vastaus silloin jo jonkun kohdalla auttamattomasti myöhässä. Virasto näyttää, että heidän puolellaan potilaan valitukseen riittää viittaus kesälomiin.
Hällainenko on hyvinvointi Suomi?

Ei kommentteja: