sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Tilastokeskuksen tietoa internetistä

Internet on kansalaistoiminnan keskeinen työkalu. Suomalaisista 83 % käyttää internettiä säännöllisesti. Opiskelijoista 99%, työssäkäyvistä 90% ja eläkeläisistä 37%.
Eläkeläisten netinkäyttö kasvaa kaikkein nopeimmin.
Tilastokeskuksen mukaan oma blogi eli verkkopäiväkirja on koko väestöstä noin 5 %:lla ja opiskelijoista n. 15 %:lla. Elellä oleva tietää, että Suomessa on n. 265000 blogia.
Tiedot on kerännyt väitöskirjaa yhteiskunnallisista liikkeistä tekevä Leo Stranius.
* * *
Leo Stranius toteaa Hesarin Vieraskynä palstalla, että perinteinen kansalaisosallistumisen rinnalle on nousemassa epämuodollisia vaikuttamiusmuotoja, jotka eivät kanavoidu perinteisten rakenteiden ja järjestöjen kautta.
Elinikäinen sitoutuminen tiettyyn toimintaan vähenee, eikä koko identiteettiä luovuteta yhdelle järjestölle.
Straniuksen artikkeli on laaja, mutta tähän kohtaan riittänee ylläoleva.
* * *
Mitäpä tuohon lisäisi tohmajärveläisittäin. Tuskin tohmajärveläisillä on 250 blogia, mitä 5 % edellyttäisi. Useita tiedän olevan, mutta 250 tuntuu liialta. Toisekseen uskon täkäläiset "kainoiksi" tyyliin enhän minä. En osaa kirjoittaa ja mitä ne naapuritkin sanovat.
Minulle on tullut palautetta laidasta laitaan. Jyrkimmät arvostelut ovat tulleet aivan läheltä. Sanoisiko parhaiksi kavereiksi uskomiltani. Ovat sanoneet, että lopeta tuo paskan kirjoittaminen. Moitteen taustalla ei voi olla henkilökohtaiset antipatiat, sillä arvostelijoista en ole kirjoittanut.
Lunta tulee tupaan, mutta suhteellisen vähän, kun ottaa huomioon, että juttuja on tullut väsättyä kymmeniä vuosia. Jokaisella ovat omat syynsä kirjoittamiseen. Omiani en osaa panna tärkeysjärjestykseen. Jotain vuorovaikutusta sitä kai lukijan ja kirjoittajan kesken hakee. Työksi tätä ei voi kutsua, kun palkkaa ei näistä hommista maksa kukaan.
Silloin tällöin ihmiset pysäyttävät ja saattavat sanoakin, että nyt oli hyvä juttu. Palkaksi sen lasken kuin senkin jos moititaan. Palaute osoittaa, että jutut tulevat luetuiksi ja se on kirjoituksen päätarkoitus.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

blogien puute voi tietty johtua arkuudesta. luulen kuitenkin, että ainakin paikalliset kunnallispoliitikot eivät osaa kirjoittaa. siinä todellinen syy. hyvä kun osaavat edes lukea.

todistusaineistoa tästä pikku puutoksesta on runsaasti!