maanantai 20. heinäkuuta 2009

Siasta riittää tarinaa

Ajattelin kirjoittaa sikalunssasta ihan kunnon jutun. Luovun siitä kun Esa on KeskiKarjalanNelosiin avannut oikein oman osion.
Aloitetaan sitten ihan muusta sikaa sivuavaa. Kirjoitetaan vaikka sikotaudista. Se oli monella taudin nimenä sotien jälkeen. Ei siis ihme, jos myös minulla.
Taudin kuvaan kuului kova kuume, pohötys kaulan seudulla ahistukseen asti. Jälkitautina sanottiin miespuolisille potilaille olevan sukukypsyyden menetys. Siitä minä en tiennyt mitään. Taisin olla silloin kymmemnvuotias. Enkä muistanut koko sikotaudista mitään, kun suvun jatkuun aikanaan ryhdyttiin. Siinä hommassa ei kurkkumädät tai muutkaan vitsaukset ensimmäisenä tule mieleen.
Sikotauti oli sitkeässä minussakin. Taisi kestää viikon päivät. Hätäpäissään äiti tukeutui kansanparannus konsteihin. Haki Sarkkisen sikalasta tuoretta sianpaskaa, kääri sen voipaperiin, työnsi villasukkaan ja asetti kuumeisen poikansa kaulalle.
Hyvin tuo lääke lie tepsinyt, kun tätä juttua naputtelen.
Mitään vihaa sikaa kohtaan en ole koskaan tuntenut, vaikka hoitopakkaukesta tunki haju hoidossa ulos. Söin äskenkin Rantas-Heikin savustamaa sianpintaa. Nam, nam.
* * *
Vanhoja aikoja muistellessa ja eilistä golf-matsia katsellessa telkkarista, pisti silmään muodin muutos.
Minulla aikoinaan oli golf-housut. Vaikka en tiennyt kysyisen nimistä peliä olevankaan. Äiti oli kai saanut muotivaikutteita elokuvista. Erikoisesti "Suomisen perhe" nimisestä elokuvasta. Siinä Ollilla (Lasse Pöystillä) oli kolfarit jalassa.
Housut olivat väljät polvien kohdalta ja soljilla "lukitut" polven alta. Äiti sanoi, että väljyys jatkaa housujen ikää. Siihen aikaan melkein kaikilla, jotka housuja käyttivät, olivat pussihousut.
Eilisessä golf-matsissa ei kenelläkään näyttänyt olevan golfareita. Vahinko.
* * *
No, onhan tuo muoti muuttunut niistä ajoista pesäpallokentilläkin. Pussihousut oli monella pojalla harjoituksissa ja pyhänä peleissä suorat housut.
Pitää muistaa, että silloin ei pelattu lainavaatteissa, niin kuin nykyisin näytetään tehtävän. Kamppeethan ovat omistajien nimiä täynnä.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

sianpaskakääre on ilman muuta tehokas. hajuhaitta ei ole suinkaan haitta, vaan etu, koska juuri se parantaa. potilas haluaa mahdollisimman pian eroon kääreistä, joten paraneminen nopeutuu...