tiistai 7. heinäkuuta 2009

Mikä on Tohmajärven vahvuus?

Siinäpä kysymys, johon soisi jonkun antavan ymmärrettävän vastauksen. Vahvuushan on asia, jonka varassa eletään ja jonka tulevaisuuteen uskotaan. Vahvuus ei ole haave sellaisesta, joka ei ole mahdollista.
Tällä hetkellä Tohmajärven päättäjät elävät haavemaailmassa. Vahvuudeksi nähdään asioita, jotka joka päivä ovat huononemassa. Kun työttömyys kasvaa, teolliset työpaikat vähenevät etunenässä, asukasmäärä pienenee vanhusmäärän kasvaessa, ovat asioita joilta ei saa sulkea silmiä.
Kunnan ensimmäiseksi visioksi ei ole ollut viisasta nostaa pysymistä itsenäisenä kustannuksista piittaamatta. Kunnan luottamushenkilöiden tulee huolehtia ensisijaisesti kuntalaisista ja heidän tarpeistaan. Millä organisaatiolla palvelut tuotetaan ei ole oleellista. Palvelutuottajaksi käy Hellikin, kunhan se toimii tehokkaasti ja taloudellisesti.
* * *
Hokeminen hyvästä yhteishengestä on pään pistämistä pusikkoon. Yhtä mahdottomalta näyttää yhteishengen nosto tohmajärveläisten kesken. Siihen pitäisi löytää yhdistäviä tekijöitä, mutta ennen kaikkea hyvää, mielluimmin hyviä johtajia.
Kunnallisella tasolla ajautuminen poliittiseen vastakkain asetteluun, ei kerro hyvästä ja tasapuolisesta asioiden hoidosta. Tukeutuminen puoluepoliittiseen valtaan, ei sovi yhteishengen kasvuun. Varsinkaan, jos valta on yhden tai kahden henkilön varassa ja siihenkin tarvitaan ryhmäkuria.
* * *
Jotta Tohmajärvellä olisi todellisia mahdollisuuksia pysyä itsenäisenä kuntana, pitäisi suunnan muutoksen tulla ulkopuolelta. Mieluimmin valtakunnalliselta tasolta.
Sellaiseksi näen tulevan uuden Terveydenhuoltolain. Ja siinä erityisesti terveyspiirimallin.
Terveyspiirimalli toteutuessaan tietäisi perusterveyden- ja erikoissairaanhoidon yhdentymistä ja hallinnointia yhdestä pisteestä käsin. Siis jostain keskussairaalan läheltä.
Malli sallisi kuntiin omat terveyskeskukset ja pienet vuodeosastot. Lasten, nuorten ja vanhushoito jäisivät kunnille omana palveluna tuotettaviksi. Mielestäni se olisi järkevää ja päästäisiin Hellin epäonnistuneesta elinkaarimallista.
Niin, mutta politiikot voivat uuden terveydenhoitolain töpeksiä suutariksi ennen sen toteutumista. Saattahan olla, että laki nävertäisi, jonkin poliittista painoarvoa.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

tässä tilanteessa ja näiden johtajien toimiessa tohmajärven vahvuudet jaksaa laskea yhden käden sormilla.