keskiviikko 10. lokakuuta 2007

Keuliiko mopo, vai karkaako käsistä?

Tänään sain äänestäjieni vaikutuksesta edustaa heitä kunnanvaltuustossa. Rutiini kokous Esa A Luukaisen eronpyyntöä lukuunottamatta. En voinut tukea hänen eroaan valtuuston jäsenyydestä.
Koin eron kuntalain vastaiseksi ja tein päätösehdotuksen, ettei eroa hänelle myönnetä.
Samaan lopputulokseen päätyi 12 valtuutettua, neljä äänesti tyhjää ja kolme valtuutettua oli poissa. Kuusitoista valtuutettua oli äänestyksessä sen kannalla, että omantunnon syyt riittävät valtuustosta vapauttamiseen. Olivat muuten Luukkaisen "puoluetovereita".
Palaan asiaan myöhemmin ja samalla julkaisen ko. asiasta esittämäni päätösehdotukseni.
Jos keskustan mopo keuli Luukkaisen asiaa käsitellessä niin valtuustokokouksen jälkeen pidetyssä valtuustoseminaarissa karkasi mopo joko minulta tai kunnanjohtaja Olli Riikoselta.
* * *
Kunnanjohtaja alusti samasta sote-asiasta kuin eilisenä iltana konsultti Kirsi Kiviniemi. Jaksoin kuunnella toistettua alustusta ääneti lähes tunnin. Kun muutamat välipuheen vuorot oli käytetty rohkaisin mieleni ja pyysin puheenvuoron minäkin. Taisin tehdä virheen.
Kysymystäni innoitti tämän päivän Hesarista lukemani Helsingissä pidetyn sosiaali- ja terveydenhuollon seminaarista tehty lehtijuttu.
Jutun otsikko kuului: "Kuntayhtymät nakertavat kuntien itsenäisyyttä". Alaotsikko: Liitto suosittaa mieluimmin kuntaliitoksia." Otsikot ja koko juttu oli tehty kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanteen esiintuomista näkemyksistä.
Luin kysymykseni aluksi lehtijutun otsikot ja kysyin kunnanjohtaja Olli Riikoselta oliko Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämishankeen alussa jätetty orientoitumisvaihe tekemättä kun yhdistymisnykymalliin ei olla motivoituneita. Päätellen siitä, että kuntaliitosta näytetään kannatettavan kuntaliitossa ja täällä tehtävän toistuvia kuntaliitosselvitys aloitteita.
Viimeistään tässä vaiheessa huomasin olevani heikoilla virkamiehen edessä. Olen vain valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen ilman poliittisen puolueen jäsenkirjaa.
Olli Riikonen ilmoitti toimivansa virkamiehenä ja noudattavansa saamiaan valtuutuksia. Vastaus osuus loppui siihen, enkä vahingosta viisastuneena yrittänytkään tehdä jatkokysymystä, niin kuin eduskunnassa olen nähnyt tehtävän.
Oppia se on ikä kaikki. Niin kuin mikä on virkamiehen saama valtuutus ja mikä on luottamushenkilön oikeus saada kunnanjohtajalta vastauksia kysymyksiinsä. Tässä tapauksessa myönnän, että kysymykseni oli tosi tyhmä.
Varastoon jäi kysymys puretaanko Keski-Karjalan terveyspalvelujen kuntayhtymä. Mikäli sain selvää kunnanjohtajan puheesta, kuntayhtymä puretaan. Oli hyvä etten ehtinyt kysyä ja munata itseäni toiseen kertaan samassa tilaisuudessa.

Ei kommentteja: