perjantai 2. elokuuta 2019

SAUNASSA EI SAA PALELLA


Saunassa ollaan alasti eikä syödä suklaabanaania.
Onko sakaalilla oikeutta sopeutua Suomen luontoon, on päivän kysymys. Ratkaisua pohdittanee siihen asti kunnes  sakaali on sivuuttanut määrällisesti luonnossa jänikset tai tapettu viimeiseen sakaaliin. Muutoksia tapahtuu ja on tapahtunut ennenkin. Lupiini sivuutti päivänkakkaran. Heinäpaali heinäseipään ja on jo sekin uhattuna. Muistetaan myös miten kuppa lähti Töölöstä. Edellä olevat ovat kaikki politiikkojen ratkaistavia, mutta hehän ovat nyt kesälomilla.
Onkin helppo siirtyä mätäkuun tarjontaan, jota TV tarjoaa politiikan tilalle. Meitä enemmän tai vähemmän muistisairaita on huomioitu kiitettävästi. Uusintoja tulee kiitettävästi joka kanavalta. Yhtä paljon kuin säätietoja. Muistan kaiholla aikaa, jolloin ainoa uusinta radiossa oli aikamerkki.
Kesän ykkös satsaus TV yhdessä oli Saunapäivä. Perusteena toteutukselle mainittiin, että sauna pyrkii  Uneskon aineettoman kulttuuriperinteen luetteloon. Perustelut ovat kannatettavat. Suomalaisille sauna on kulttuuriperinnettä. Saunapäivän toteutus TV:ssä oli jonninjoutava. Sisällöltään se tuskin tukee Uneskon luetteloon pääsyä. Saunamakkarakin oli muuttunut kiukaalla kuumennettavaksi suklaabanaaniksi.
 Sauna Suomessa on ennen vanhaan rakennettu ensimmäiseksi asumukseksi veden saannin turvaamiseksi notkoon. Siellä on asuttu, synnytty, pyykätty, kuivattu vihannekset, siivottu talvella kalat, kuoltu ja pesty viimeiselle matkalle. Tärkeimpänä tehtävänä saunalla on kautta aikain ja vieläkin huolehtia suomalaisten puhtaudesta ja kamppailusta sairauksia vastaan. Löyly aukaisi hikihuokoset, vesi pesi niin ihmiset kuin vaatteetkin. Muistan sota-ajalta täisaunatkin, joita lämmitettiin vaatetäiden tuhoksi. Sanotaan, että puhtaus on puoliruokaa. Saunan osuus siinä on suomalaisille ollut hengissä pysymiseen elinehto.
Ensimmäiset omat saunamuistoni ovat talvisota-ajalta. Ukki kantoi  polkua pitkin notkosaunaan. Mummi pesi tukan kivikovalla omatekemällään saippualla. Nuolaisi kielellään saippuat silmistä ja lauloi; kilin kalin. kilin kalin. Se vei saippuat silmistä ja itkun.
Kumman ottaisit saunapalaveriin pohtimaan työllisyyttä? Timo Harakan vai Juhana Vartiaisen. Pohdipa sitä.

Ei kommentteja: