keskiviikko 14. elokuuta 2019

Olisiko vanha aprillijuttu tämäkin.



Sunnuntaina Kiteen torille

Kiteen yrittähenki on huomattu jo Brysselissä. EU:n komission alainen ”Kleine Glyseroli” yhdistys on ollut tutustumismatkalla Kiteellä jo viikon. Eu on perustanut yhdistyksen tarkkailemaan ja valvomaan alueellaan toimivia käymis- ja tislaustuotteita valmistavia yrityksiä.
Matkansa loppuun tarkkailijat ovat järjestäneet yleisötilaisuuden Kiteen torille sunnuntaiksi klo 12,00. Tilaisuuden ohjelmasta ja tarjoilusta ei peritä maksua.

Pääosiltaan Kiteen uuteen aromitislaamoon ovat tarkkailijat tyytyväisiä, kertoo lehdellemme ryhmän johtaja Alex Nybauk.
-      Olemme olleet yhteydessä paikalliseen kotiseutuyhdistykseen ja perinneseuraan. Heidän mielipiteensä tullaan kuulemaan ennen uuden tuotteen pääsemistä Eu-markkinoille. Päätökseen ne tuskin vaikuttavat.
Mielestämme vanhaa meijerimiljöötä tulee häivyttää. Nykyisellään se viestii aivan muuta juomaa kuin mitä nykyinen tuote edellyttää. Poistamalla katuvalot ja istuttamalla meijerin pihapiiriin topakasti kuusta asia korjaantuu.
Alueelle leviävällä mäskin hajulla on kahtalainen merkitys. Toisaalta se kiihottaa ja toisaalta se saattaa aiheuttaa inhotusta. Tehtaan käyttöajalla poistuvat molemmat vaikutukset. Tehtasta käytetään vain tyynellä ilmalla, kertoo Nybauk.

Torille järjestetään mäskinäyttely. Paikalla on hollantilaista Ceneverin mäskiä sekä perinteistä juurikkalaista ja Tohmajärven soppelaista juuripohjaa. Molempia viime mainittuja on onnistuttu säilyttämään yli Alkon ylivalta-ajan.
Perimätieto kertoo, että ennen kananpaskan valtakulkua, mäskissä kasvatettiin maukkaat tomaatit.
Karjalle ei mäskiä voinut antaa maksavaurioiden pelossa. Ja mitä siitä olisi seurannut, jos lehmätkin olivat kännissä ammuneet navetassa. Vanha mäski pantiin uuskäyttöön ja lopulta kuivatettuna perunapeltoon.
Alex Nybauk kertoo saaneensa kirjelmät niin Juurikasta kuin Sopeltakin. Molemmissa kielletään käyttämästä paikkakunnille vakiintuneita kauppanimiä. ”Juurikan tähkää” ja ”Sopen sameeta” ei tulla näkemään uuden tuotteen etiketissä.
Torilla on aloitelaatikko, johon voi jättää nimiehdotuksensa. Ehtona on vain, ettei nimessä saa olla sanaa pontikka. Se loukkaisi vanhaa perinnettä. Nimikilpailun voittajalle on palkintona Brysselin matka ja sikäläisen tehtaan kotipolttoista koko kesäksi.
Ja kun Keski-Karjalassa ollaan hankkeen yhteyteen perustetaan projekti. Se keskittyy kävynkeräykseen. Käpyjä tullaan käyttämään pullonkorkeina vanhaa perinnettä kunnioittaen.
Käpykeräyskaavakkeita on saatavana torilla.

Ei kommentteja: