maanantai 29. heinäkuuta 2019

Näin kirjoitin 4.4.2005


Alasin 14

Mökkiläisen mietteet

Elämässä pitäisi ennakoida, ettei tulisi yllätyksiä. Nimenomaan epämiellyttäviä yllätyksiä.
Suomessa ja miksikäs ei myös Tohmajärvellä päivitellään kustannusten kaatumista päälle. Erityisen huolestuneita ollaan vanhusväen aiheuttamista kustannuksista. Vanhukset ja sairaat nähdään kaatamassa muun väestön toimeentuloa ja hyvinvointia.
Voi perseen suti. Tiedän maita suhteellisen lähelläkin, joissa vanhukset ja sairaat on jätetty oman onnensa varaan. Jossain pimeimmässä Afrikassa saatetaan vieläkin yhteisölle taakaksi tulleet henkilöt jättää metsään kuolemaan. Tätäkö kustannuksia päivittelevät ihmiset ja erikoisesti luottamushenkilöt tahtovat käyttöön meilläkin?
*    *   *
Toiseksi nousevaksi harmiksi näyttää tulevan ns. pullamössöporukka. Ylipainoiset armeijaan kelpaamattomat pojat ja paljasmahapimut tarvitsevat huolenpitoa tulevaisuudessa. Samoin kuin alkoholisoituneet tai muuten ylilääkityt. He tulevat viemään vapautuvat laitospaikat ja hoidon vanhuksilta jahka ukit ja mummit on tehostetun tukiasumisen ja kotihoidon kautta saateltu kirkkomaihin.
Muuta hyvää tässä ei ole kuin se, että sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstö työllistyy joksikin aikaa. Eikö tätäkin asiaa voisi hoitaa ennakkoon?
*   *  *
Tulevaisuus sanotaan olevan lapsissa. Koulujahan meillä on, mutta kun ei synny lapsia.
Ennen vanhaan emännän esiliinan nyörit olivat kireällä vuodesta toiseen. Huolehtipa isäntä, ettei piiatkaan tarvinneet lähteä kylille yöjuoksuun. Samat hommat pystyttiin hoitamaan kotihommina. Jos ei rengit niin isäntä sitten. Ja koulukuorot kukoistivat. Laulajia riitti.
Nykyään sukukypsät aikuiset rakentavat tulevaisuuttaan. Tuhraavat pillerien ja kumien kanssa, ettei elintaso laske. Siihen saakka kunnes pitää mennä siemenkauppaan. Edellytyksellä jos isovanhempien jättämiä pakasteita on vielä tarjolla.
*   *  *
Edellä olevasta seuraa suoraan, että kun ei ole lapsia ei tarvita koulujakaan. Koulut voidaan myydä, mutta mihin pannaan opettajat. Heistäkö seuraava huolen aihe?
Tohmajärvelläkin voi syntyä tilanne, että kunnassa on opettajia ja kunnan muita palkollisia enemmän kuin lapsia koulussa ja vanhuksia hoidettavina. Tämä edellytyksellä, että olemme onnistuneet minimoimaan kuntamme kulut.
Laskin tuossa tupakkiaskin kanteen, että tämäkin järjestelmä kestää hyvin pystyssä siihen saakka, kunnes tälle ryhmälle pitäisi maksaa eläkkeitä ja hoitaa heidän sosiaalikulujaan.
*   *   *
Suomi on sivistysvaltio ja Tohmajärvi kuuluu Suomeen. Sivistysvaltio hoitaa sairaansa, vanhuksensa ja lapsensa yhteisvastuullisesti. Tuntuu pahalta kun näistä sivistysvaltion tunnusmerkeistä aiotaan luopua muka taloudellisista syistä. Vieläpä siinä vaiheessa kun raskaimman taakan hyvinvointivaltion syntyyn vaikuttaneet vanhukset tarvitsisivat ensi kerran hoitoa itselleen.
Samaan aikaan sosiaali- ja työsuhdeturvan alas ajajat kahmivat optioita, kultaisia kädenpuristuksia ja kohtuuttoman suuria eläkkeitä itselleen, veronalennuksista puhumattakaan.
*   *   *
”Vanhainkodin hoitopaikkoja ei tule vähentää tai toimintaa muuttaa niin kauan kuin nykyisille paikoille on jonotusta”.
En tiedä, mitä kuntalaiset ajattelevat edellä olevasta lauseesta. Mökkiläiselle lause aiheutti ”potkut” kyseisten asioiden hoidosta.
Onko se sosiaalipolitiikkaa vai valtapolitiikkaa? Tiijä häntä?
Mökkiläinen  

Ei kommentteja: