tiistai 11. marraskuuta 2014

Sanomalehti Karjalainen valikoi

Sirpa Suomelainen teki jutun Erkki Lintusesta ja siinä sivussa Värtsilän kirkosta. Seurakunnan luottamushenkilönä kirjoitin tosiasioita Värtsilän kirkon käytöstä ja kustannuksista lehden mielipidepalstalle. Juttu otettiin vastaan ja luvattiin julkaista, mikä kuitenkaan sitten ei toteutunut.
Soitettuani vastaavalle toimittaja Helena Tahvanaiselle hän ilmoitti, ettei kirjoitustani nyt kuitenkaan julkaista. Selvää syytä muutokseen hän ei ainakaan minulle ilmaissut.
Henkilö kohtaisesti epäilen syyn löytyvän jutun kirjoittajan Sirpa Suomalaisen "suojelusta". Arvostelinhan hänen yksipuolista kirjoitustapaa turvautuessaan vain Erkki Lintusen mielipiteisiin jutussaan.
Jotta kirjoitukseni ei jäisi vain omeksi mielipiteekseni julkaisen Karjalaisen hyllyttämän kirjoitukseni nyt blogissani.
Tärkein syy miksi pidän julkaisua tärkeänä on se, että on arveluttavaa kerätä ihmisiltä rahaa esim.kirkon maalaamiseen, josta seurakunta ei ole tehnyt mitään päätöstä. Miten menetellään keräysrahojen kanssa, jos kirkkoa ei maalattaisikaan? Kirkkoa ja seurakuntaa ei mielestäni tule sotkea rahan keräykseen, joka tapahtuu varsinaisen seurakuntatoiminnan ulkopuolella. Varsinkaan kun rahan keräyksellä mahdollisesti saatavat varat ovat eri luokkaa kirkon maalaamiskustannusten kanssa.

Alla julkaisematta jäänyt mielipide kirjoitus:


Seurakunta hallinnoi ja hoitaa kirkkojaan.

Sirpa Suomalaisen  Värtsilän entisen kirkkoherra Erkki Lintusen haastattelusta (Karjalainen 1.11) saa kuvan, että Värtsilän kirkko on hoidettu Erkki Lintusen johtamien talkoiden turvin. Jutun alaotsikko: "Värtsilä: Seuraava taistelu käydään kirkon ulkomaalauksesta" antaa kuvan seurakunnan kyvyttömyydestä hoitaa kirkkojaan.

Erkki Lintunen tietää tarkalleen seurakunnan toimet Värtsilän kirkon käytöstä ja kunnosta. Hänen pitäisi myös tietää mitä kirkon ylläpito maksaa. Talous ei voi pohjautua keräysten varaan, enempää kuin toiminta  talkootyöhön.

Kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunta on kokouksessaan 13.8.2013., sen 23 §:ssä allekirjoittaneen päätösesityksestä tehnyt esityksen kirkkoneuvostolle Värtsilän kirkon muuttamiseksi ns. kesäkirkoksi ja mitä muutos aiheuttaa kirkkorakennukselle. Päätösesitys kokonaisuudessaan on nähtävänä ko. kokouksen pöytäkirjoista.

Kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunta perusti päätöksensä pitkäaikaiseen seurantaan kirkon kunnosta ja käyttöasteesta.  Seuraavassa osa perusteista: Vuonna 2013  Värtsilän kirkossa on ollut 4 tapahtumaa, joissa on ollut yhteensä 227 osallistujaa. Lisäksi oli tulossa vielä messu 28.8.2013 messu.

Vuonna 2012 ovat toimintamenot olleet 34000 euroa ja toimintatulot 500 euroa. Saman ajan sähkökulut ovat olleet 1372,50 euroa ja lämmityskulut 9762,12 euroa.

Onko kirkon käyttöaste riittävä syntyneille kustannuksille jää lukijan pääteltäväksi. Selvää lienee, ettei kirkko- ja seurakuntasali lämpene yhdellä lämpöpumpulla.

Tohmajärven seurakunnassa ei ole tehty päätöksiä Värtsilän kirkon maalaamisesta. Siksi rahan keräys tuntuu ennenaikaiselta eikä seurakunta ole sitä järjestämässä. Varsinkaan kun maalaamisen kustannusarviotakaan ei ole tehty. Lateksilla maalattu kirkko aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia uusmaalaukseen.

Kirkkoherra Erkki Lintuselle on toimitettu kaikki se tieto, mitä tulee Värtsilän kirkon käyttöön kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunnan päätösten osalta. Sama tieto olisi annettu myös toimittaja Sirpa Suomalaiselle alkuperäisin pöytäkirjoin jos hän olisi niitä kysynyt. Seurakunta ei käy taistelua Värtsilän kanssa kirkon maalaamisesta. Seurakunnalla on virka- ja luottamushenkilöt, jotka hoitavat kirkkoja parhaan älynsä ja osaamisensa puitteissa.

                                 Veijo Tuunanen

            Tohmajärven evl. seurakunnan kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnan puh.joht.              

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

eikös olisikin selkeintä että värtsilän kirkon maalaamiseen kerättävien varojen keräyslupa olisi julkinen. tällöin kaikki lahjoittajat olisivat varmoja mihin rahat menevät, olettaen että kohde on päätetty tohmajärven seurakunnan hallinnossa. onhan kai keräyslupa sentään olemassa?!