torstai 20. marraskuuta 2014

Julkaistu tänään Viikko Pohjois-Karjalassa


Saako hotapulveria osuuskassasta

Seurakuntavaalit on saatu pidetyksi. Niin myös Tohmajärvellä. Jos äänestysprosentti kuvaa seurakuntalaisten kiinnostusta omaa seurakuntaansa kohtaan niin eipä hyvältä näytä. Tohmajärvellä äänestysprosentti oli 13,2. Vaaliuurnille vaivautui  3174:stä äänioikeutetusta 421, joista 2 turhaan. Kahden äänet hylättiin.

Olen toiminut Tohmajärven seurakunnan erilaisissa luottamustehtävissä, pääasiassa  kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunnassa parikymmentä vuotta. Näissä vaaleissa en ollut ehdokkaana. Alkoi tuntua siltä, että on turha potkia tutkainta vastaan. Demokraattinen päätäntävalta valtuustoilta, joka viitisentoista vuotta sitten oli aluillaan, näyttää tukahtuvan. Valtaa on siirretty papin johtamalle kirkkoneuvostolle. Myös ns. maallisissa asioissa. Tavallinen seurakuntalainen, ei viitsi vaivautua äänestämään, jos äänellä ei ole vaikutusta mihinkään.  Saman päätöksen tein itsekin. En kuitenkaan laiskuuttani tai harkitsematta.

Olen julkisuudessa ja kokouksissa puhunut  seurakunnan maaomaisuuden myymistä vastaan erityisesti Kirkkoniemen rantojen osalta. Valtuustoehdokkaiden esittelytilaisuudessa kysyin kuka puolustaa kantaani, ettei rantoja myydä. Kukaan ei ilmoittanut puolustavansa. Koska asia oli minulle tärkeä ilmoitin, etten äänestä heistä ketään.

*****

Eduskuntavaaleissa aion olla kiukuttelematta ja äänestää. Puoluekin on varmistunut, mutta henkilö on vielä tietymättömissä. Henkilökohtainen kysely asioista ei eduskuntavaaleissa kaikkien ehdokkaiden osalta voi toteutua. Äänestyspäätös on tehtävä uskon ja luottamuksen varassa.

Nykyaikana moni tekee äänestyspäätöksensä vaalipiireissäkin ns. valtakunnallisten keulapolitiikkojen esiintymisen perusteella. Omat ehdokkaat tulevat paremmin esiin vain vaalien alla. No, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Mielipide mittauksetkin mittaavat suurimmalta osalta näiden keulakuvien televisio esiintymistä ja niissä onnistumista. Sipilänkin todelliset taidot tullaan arvostelemaan vasta silloin kun hän alkaa tehdä päätöksiä.

******

Sote-palvelut on saatu sullottua kuntayhtymiin. Nyt pitäisi vielä saada sovitettua ne kuntalakiin ja erityisesti perustuslakiin. Kunta näyttää olevan peruspilari koosta riippumatta, joka on ja pysyy. Vaikka rahaa sen ylläpitoon ei ole pennin jetinaa. Perustuslaki velvoittaa kunnat tuottamaan kuntalaisille riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Onko kysymyksessä tulkinta mitkä ovat riittävät? Ja mikä on se riittävä kuntalaisen demokraattinen vaikutusmahdollisuus sote-palveluihin uudessa järjestelmässä. Ja vastaus pitäisi saada myös siihen mihin itsenäisiä kuntia tarvitaan, jos toiminnasta ja taloudesta lohkaistaan 60 70 % pois?

*****

OP-ryhmä, joka meikäläisen sanastossa kulkee vielä nimellä osuuskassa, lähtee sotkemaan sote-soppaa. Ensi hätään osuuskassa perustaa puolenkymmentä täyden palvelun sairaalaa. Rahhoo en osuuskassasta vuosi sitten saanutkaan. On se soma, jos kohta hotapulveria.

                                                                       Veijo Tuunanen

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

ota hota, ei pakota! hieno mahdollisuus ossuuskassalle lisätä liikevaihtoa ja taata samalla asiakaspalvelun kivuttomuus.