tiistai 30. syyskuuta 2014

Tavoiteohjelman ja tavoitesuunnitelman ero

Tavoiteohjelma on sellainen, joka pannaan toteutukseen. Tavoitesuunnitelma on taivaita tavoitteleva useimmiten haaveeksi jäävä tavoitelma, joka tehdään siksi, että tahdotaan näyttää jotain tehtävän.
Nyt Tohmajärven kunnanhallituksen valtuustolle tarjoama Kunnan tavoiteohjelma ei ole ohjelma, koska siitä heti näkee, ettei se tule mahdolliseksi toteutua. Pitäisikin ryhtyä puhumaan tavoitesuunnitelmasta, koska se on parempi otsikko kyseiselle paperille.
******
Julkisuuteen tullutta ohjelmaa ennen valtuuston käsittelyä ei kannattane suuremmin tässä käsitellä kuin korkeintaan niiltä osin, joissa jollain tavoin tunnen olleeni mukana.
Karjalaisen jutussa (en tarkoita Teuvo Karjalaista) todetaan kunnan kurkottavan seurakuntaan päin, että vanha pappila kunnostettaisiin kunnan kanssa yhteiseksi leiri- ja virkistyspaikaksi. Samalla perustettaisiin uimarannan tulo Kirkkoniemeen.
Että silleen. Ihmetyttää miten kyseinen asia on päässyt kunnan tavoiteohjelmaan. Olen vielä tämän vuotta Seurakunnan kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnan puheenjohtaja. Asiasta ei johtokunnassa tiedetä mitään. Tiedusteluni mukaan seurakunnan päättävissä elimissä ei muuallakaan ole asiaa käsitelty.
Johtokunnassa on useamman vuoden etsitty käyttöä vanhalle pappilalle tuloksetta. Henkilökohtaisena mielipiteenäni olisin valmis myymään pappilan kunnalle. Yhteisomistus tuntuu huonolta vaihtoehdolta.
Järven rantaa on seurakunnalla kilometrikaupalla. Ja siellä onkin jo projektirahalla rakennettu uimaranta. Käyttäjät vain ovat puuttuneeet. No, yksi uimaranta lisää kyllä Kirkkoniemeen mahtuu, kunhan se sopii yksiin seurakunnan muiden toimintojen kanssa.
******
Tohmajärven vesistön kunnostus ei tule onnistumaan 700000 eurolla, josta nyt puhutaan. Vuosia sitten se tutkimuksen (Pöyry) mukaan olisi maksanut toistamiljoonaa euroa. Vaikka kunnostus tehtäisiin viimeisen päälle suunnitellun mukaan järven ennalleen tulo vaatii vuosikymmeniä tai enemmän. Ja sittenkään se ei tule entiselleen. Ainakaan jos Vapo laskee Kotkanpesän suon kuivatusvedet Luosojoen kautta Tohmajärveen. Luvathan Vapolla jo ovat siihen.
******
Ja tietenkin kunnanhallitus esittää pyrokratiaa lisää kuntaan. Nyt perustettavan elinvoimaneuvoston muodossa. Voi pyhä sylvi. Mitä tekee Keti, kehityspäällikkö, kunnanhallitus ja virkamiehet. Heillä kaikilla on mahdollisuus ja velvollisuuskin kuunnella elinkeinoelämän edustajia.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

veijo, elinvoimaneuvosto on varmaan perustettu tuomaan voimaa elimiin. parempi niin kuin esimerkiksi etsiä kyseistä voimaa netistä. voisivat valtuustonkokoukset muuttua nykyistä kiinnostavammiksi...