tiistai 16. syyskuuta 2014

Kuntalaisilta ei kiinnostanut kuntalaisia

Kolmisen kymmentä ihmistä oli saapunut paikalle kertomaan mielipiteitään Tohmajärven kunnan asioista. Valtaosaltaan paikalla olijat kuuluivat kunnan virkahenkilöstöön tai luottamushenkilöihin. Vain muutama ns. tavallinen kuntalainen, joille tilaisuus oli tarkoitettu, oli paikalla.
Puhetta paikalla olijoilta tuli. Puheenvuoroja käytettiin yht. 44 kpl. Virkahenkilöt esittelivät tehtäviään. Enemmän ihmeteltiin kuin olisi tuotu keskusteluun jotain uutta. Lukuunottamatta paria puheenvuoroa, jotka tähtäsivät tulevaisuuteen.
Sivistystoimen johtaja toi näkemyksiään esiin oppilas- ja tilajärjestelyistä koulukeskuksen ja Kemien koulun väliltä. Kaija Keinonen esitti ehkä eniten raflaavan näkemyksensä kirjaston sijainnista.
Perusteluin hän näki nykyisen kirjaston sijaitsevan väärässä paikassa Kemien kylään nähden. Kirjasto on erillään asutuksesta ja vielä mäen alla.
Keinonen esitti kirjaston paikaksi nykyistä kunnanvirastoa. Se olisi sijainniltaan hyvä ja kyläkuvaa kohottava. Kunnan virkahenkilöt voisivat tehtäviään hoitaa hyvin muualtakin käsin. Tiloja löytyisi niin kunnan omista kiinteistöistä kuin vuokratiloista. Tähän Esa Kuronen toi mahdollisuuden kunnanviraston vastapäätä olevasta virastotalosta.
*****
Kun Kaija Keinosen esittämää kirjaston sijaintia olen ajatellut, niin mullistava se ei ole kuin alkuaan tuntui. Nimenomaan tulevaisuutta ajatellen. Sote menee minne meneekin, mutta varmaa on, että kuntarakennekin muuttuu ajan oloon. Onko tulevaisuudessa mahdollista vaikuttaa esim. kirjaston sijaintiin kuntalaisten mielipiteiden mukaan, niin hyvin kuin vielä nyt? 
******
Tilaisuudessa keskustelu kunnan tulevaisuudesta jäi lähes kokomaan käymättä. Näytetään elettävän kuin horroksessa, kun pitäisi elää ajassa ja katsoa tulevaisuuteen.
Sote palvelut on ulkoistettu. Sinne menee kunnan rahoista 18 milj. euroa eli 64 % kunnan rahoista. En jaksa uskoa, että kunta enää palaa entiseen tehtäviensä hoidossa. Kyllä virkahenkilöjohdolla ja luottamushenkilöillä pitäisi olla niitä kuuluisia tulevaisuuden visioita esittää kuntalaisille. Muitakin kuin tähän astiset. Tohmajärvi pysyy itsenäisenä kuntana. Kuka tähän enää uskoo.
*****
Muuten. Oliko neljä kunnanvaltuutettua 27:stä vaivautunut tulemaan kuuntelemaan kuntalaisia. No, ei kuntalaisiakaan tainnut olla sen enempää. Ollaan näköjään tyytyväisiä tähän päivään. Mitäpä muuta tuosta voisi sanoa.

6 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

verraten hauska iltahan tuo oli, sisällöistä riippumatta. valtuutettuja ei näytä kiinnostavan juurikaan tämmöiset iltamat, mutta viranomaisia kylläkin. olisi ollut yhtä hauskaa kuunnella myös viranomaistemme omat visiot tulevaisuudesta, hehän miettinevät ammatikseen niitä. kaija koon ehdotus kirjastosta on erittäin kohdallaan, siinä olisi uusi maamerkkimme riippumatta kunnan tulevista palveluista tms. monipalvelutalo keskelle kylää!

Pirkko kirjoitti...

Kirjasto Kemien koululle ja sitten oppilaita Tietäväiseen, niinkuin vähän vaihto"kauppa".

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Tietyt järjestelyt tukisivat Tohamajärven kehittymistä ja pysymistä hyvänä ja turvallisena asumiskuntana. Tietoinen Kemien taajaman palvelujen keskittäminen ydin taajamaan olisi oikea askel kohti tulevaisuutta.

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

totta. jähmätorven kemie on tyypillisen harventuvan ja harmaantuvan maaseutupitajän keskus, levällään kuin leppäsen eväät. tiivis keskusta houkuttaisi monenlaisia asujia, ei vähiten eläkeläisiä, joille ensitärkeää on liikkumisen helppous ilman koneita ja koptereita. taloja ja asuntoja on kaupan vaikka lampaille syöttäisi, joten kysyntäpiikistä ei tule ongelmaa...nyt on kyse siitä, älyääkö valtuustomme muustakin kuin väliaikakahveista. kiinnostus ei siinä piirissä näytä olevan muutoin kovin suurta kotikunnan asioihin. enemmän on kiinnostusta edustustilaisuuksiin ;) valtuuston pj nenosen pitää alkaa patistella porukoitaan. siinä sitä työsarkaa riittää.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Katsotaan syntyykö muuta kuin nettikeskustelua. On pelättävissä, että käy niin kuin syrjäkylille. Ollaan myöhässä niiden elossa pitämisessä ja lopulta hävittiin. Nyt on jo kysymyksessä Kemien taajama. Jos ei mitään tehdä sen pysymiseksi elin voimaisena, käy Kemielle kuin syrjäkylillekin. Kemie surkastuu pois. Sitä ei aiheuta 9 tien linjaus, vaan me itse kukin omilla valinnoilla.

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

kyll. todennäköisempää kuin aktiivitoiminta ja uudistusmieli on se, että hommat etenevät entiseen malliin. miten voisi uusi malli tulla entisiin päihin, ei millään.

kymmenen vuoden kuluttua pidetään ideointitilaisuus, jossa aloitetaan taas alusta.