tiistai 9. syyskuuta 2014

Rääkkyläläistä lähidemokratiaa.

Rääkkylässä ovat kunnanjohtajia etsiessään sotkeutuneet kuin se entinen räätäli omiin housuihinsa. Mitä luottamushenkilöt oikein Keski-Karjalassa touhuavat? Tohmajärvellä päätti kunnanhallitus yksimielisesti, aikansa salailtuaan, muuttaa keskeisimmät tiennimet Katri-Helenan raitiksi. Jos kohta yksimielisesti, mutta vasten tahtoisesti kunnanhallitus perui päätöksensä ja sai tahtonsa mukaan aikaan epävirallisen raitin Katri Helenalle. Raitin, jolla tuskin tätä kesää aikaisemmin laulutähti oli jalallaan raittiaan astunut.
Kitee on jo oma lukunsa asioitensa järjestelyssä. Siitä ei ota selvää se kuuluisa erkkikään.
*****
Mutta nyt Rääkkylässä jyllää se kuuluisa lähidemokratia. Tarkoituksena on paikata Kejosen jättämä aukko kunnanvirkojen täytössä. Ja siihen näyttävät soveltuvan monen laiset konstit. Sellaiset, joista minä en aikaisemmin ole älynnyt olevan olemassakaan.
Olen luullut, että kunnanvaltuusto panee kunnanjohtajan viran hakuun. Kunnanhallitus alkaa valtuuston päätöksen mukaan hakemaan virkaan päteviä ja soveltuvia ehdokkaita. Usein hakuprosessiin hallitus valitsee työryhmän valitsemaan ja haastattelemaan paikkaa hakemuksensa jättäneitä.
Näinhän se alku meni Rääkkylässäkin. Haastattelut lienevät olleet työläitä, sillä niitä ei julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan suoritettukaan. Valinta työryhmä kuuli ilmeisesti omasta tahdostaan henkilöä, joka ei ollut jättänyt hakupapereita. Tässäpä oiva kunnanjohtaja, joka ei pyrkinyt paikkaan. Hänen täytyy olla vaatimaton ainakin. Ei mikään pyrkyri. Siis täyttää ilmeisesti sopivuus vaatimuksetkin. Mitä hakupapereita jättäneitä haastattelemaan.
Valintatyöryhmä esitti kunnanhallitukselle valittavaksi henkilön, jota valintaryhmä ainoana oli kuullut. Hallitukselle esitetyssä päätöksessä ei näkynyt oliko valittavaksi esitetty antanut suostumuksensa tehtävään.
*****
Väkisinkin herää kysymys täyttääkö menettely kuntalain tai hyvän hallinnon edellytykset. Onko menettely oikein heitä kohti, jotka olivat jättäneet hakupaperinsa.
Ohittiko valintatyöryhmä hallituksen päätöksen, jolla heidät valtuutettiin tehtävään? Täyttikö menettely muotoseikat? Tai ylittikö joku toimivaltansa.
Lehdistössä on uutisoitu Rääkkylän valinneen uuden kunnanjohtajan. Olenko siinäkin harhaluulossa, että kunnanvaltuusto valitsee Rääkkylässäkin kunnanjohtajan. Jos olen väärässä, niin tässä lienee sitä lähidemokratia  menettelyä, jota Rääkkylässä tunnutaan arvostavan tavallista enemmän.
Kun olen pahansuopa, niin luulen rääkkyläläisten hoitavan kunnanjohtajan valinnan niin, että voin palata asiaan vielä tälläkin palstalla.

Ei kommentteja: