sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Julkaistu Viikko P-K:ssa 11.9.14.


Papista, poliitikosta ja vangista

 

Seurakuntavaalien ehdokaslistoja kootaan. Vai olisiko parempi sanoa, kyhätään kasaan. Tunkua listoille ei näytä olevan. Varsinkaan nuorten puolelta. Alkuaan kirkkovaltuustoon pyrkivät vain ns. uskovaiset. Sitten valtuustoista kiinnostuivat myös puoluepoliittiset piirit. Heillä oli enemmän tai vähemmän julkiset ehdokaslistansa. Nyt näyttäisi olevan tulollaan yhteiset ehdokaslistat ilman taustalla olevaa puoluepoliittista taustaa. Millään järjestelmällä ei juuri ole ollut vaikutusta kirkon enempää kuin seurakunnankaan toimintaan. Molempia johtavat papisto ja piispat, piittaamatta paljonkaan siitä mitä mieltä seurakuntalaiset kulloinkin ovat asioista.

Edellä oleva perustuu omaan henkilökohtaiseen kokemukseeni parinkymmenen vuoden ajalta seurakunnan luottamustehtävissä. Kirkkovaltuusto muodostuu usein ns. toisen rivin aktiiveista tai puolueaktiivien puolisoista. Muutama kirkko-  ja harrasuskovainenkin aina valtuustoon mahtuu. Valtuuston kokouksissa ei juuri puheenvuoroja käytetä. Asiat tulevat päätettäviksi yleensä papin aloitteista kirkkoneuvoston esittäminä. Kirkkoneuvostolla olisi toimeenpanovaltaa, mutta sen kokoonpanoon ei juuri kirkkovaltuutettujen kynnet yllä. Olen muutaman kerran koettanut sanoa mielipiteeni ohi papiston mielipiteen. Huonolla menestyksellä. Viimeksi koetin puolustaa Kirkkotien nimen pysymistä tiennimenä. Se onnistui, mutta jouduin kannastani ristiriitaan papin mielipiteen kanssa. Pyrkikää ihmiset kirkkovaltuutetuiksi. Ei  tarvitse olla kirkkouskovainenkaan. Riittää kun on kiinnostunut yhteisten asioiden hoidosta. Kirkolla on omaisuutta ja verotusoikeus. Seurakuntalaisella jo sen perusteella on velvollisuus seurata miten seurakunnan asioita hoidetaan.

*****

"Asiat ovat juuri sitä, miltä ne näyttävät. Ja sen, miltä ne näyttävät, määrittelevät kansalaiset, politiikan seuraajat, toimittajat, äänestäjät." Lainaus on Hesarista pääministeri Stubb:in sanomaa kokoomuksen viimeaikojen toiminnasta. Lisäksi hän samassa haastattelussa toteaa halunsa suojella Lasse Männistöä, koska Lasse on nuori, dynaaminen ja erittäin pätevä poliitikko. Alun suora lainaus on totisinta totta. Tosin Stubb unohtaa oman sanomansa Lasse Männistön suhteen. Kansalaisena pääministeri valtuuttaa myös minut sanomaan miltä kokoomuksen toimet viime ajoilta näyttävät. Jätän arviot Pia Kaumasta ja Laura Rädystä sanomatta. Heidät jo kansalaiset tuntevat. Lasse Männistö näyttää minusta nuorelta, kokemattomalta, lapsenkasvoiselta ihmiseltä, jolle kokoomuspuolueessa on tarjottu huippupaikkoja ilman koeteltua kykyä vastata paikkojen edellyttämään hoitamiseen. Pätevyydeksi en laske sitä, että hän kahtena peräkkäisenä päivänä on kahta mieltä samasta asiasta. Enkä hyvyydeksi sitä, että osaa jakkaran vaihtoleikin ystävänsä Laura Rädyn kanssa. Jonka katseen lämpimyydestä kansalaiset näyttävät myös käyvän keskustelua.

*****

Kriminaalipolitiikasta voisin kirjoittaa enemmänkin. Alalta on sen erimuodoissa puolenvuosisadan kokemus. Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Aika-ajoin olen palannut vanhan työpaikkani asioihin. Aikaisemmin hyvällä mielenkiinnolla. Viime aikoina turhautuneena. Kysymyksessä kun pyöritään vain vankiloiden lukumäärissä. Eikö pitäisi asioita katsoa yhteiskunnan, vankien ja vankeinhoidon tulosten perusteella. Vankeinhoito ja sen kustannukset, kun näyttävät kietoutuvan Pelson, Juuan ja Pyhäselän vankiloiden lakkauttamiseen. Lakkauttamisilla ei ole mitään toiminnallista tai taloudellista vaikutusta vankeinhoitoon muuta kuin negatiivisilla vaikutuksilla. Tämän pitäisi myös Rikosseuraamuslaitoksen johdon tietää. Heiltä näyttää vain puuttuvan perusteet puolustaa oman laitoksensa hyvää toimintaa yhteiskunnan parhaaksi.

*****

Seuraavassa lyhyt oppimäärä vankeinhoidosta ja sen tavoitteista. Suomessa vapausrangaistuksen ainoa tavoite on rangaistavalle vapauden menetys. Siksi tarvitaan vankiloita. Ettei muita seurauksia, esim. yhteyksiä omaisiin turhaa vaikeutettaisi, on hyvä vankiloiden jakautua ympäri maan. On tutkittu totuus, ettei vapauden menetykseen liitetyt "lisärangaistuksilla" ole vangin "parantumiseen" tai vapautumiseen parantavaa vaikutusta. Yhtä tutkittua on tietty rangaistusaikana tapahtuva vangin valmistaminen vapauteen. Se todettu pääosiltaan hyväksi ja kannattavaksi yhteiskunnankin kannalta. Suomessa puhutaan ja ylistetään koululaitosta. Ylpeillään Pisa-tuloksista. Yhtä hyvin ja paremminkin voitaisiin ylpeillä yhdestä maailman parhaasta vankeinhoidosta. Siihenkin löytyy tutkinnallista perustetta. Pitää muistaa, että sivistynyt yhteiskunta pyrkii hoitamaan myös ne, jotka eivät Pisa-tutkimuksen hyvissä tuloksissa näy.

                                                  Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: