tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kirjoitus on julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa.


Tehtäviä ei pitäisi ennakkoon koplata

"Oman" lehden kirjoituksiin ei pitäisi puuttua. Nyt sen teen. Viime numerossa oli kaksi hyvää mielipidekirjoitusta. Toinen oli Ari Tielisen kirjoittama ja toinen Timo Suhosen. Voi olla, etteivät kaikki pidä näistäkään kirjoituksista. Se ei ole haitta. Mielipiteen vapaus on ihmiselle ensiarvoisen tärkeää. Se on demokratiassa  rikkomaton oikeus. Jokaisen lehden olemassa olo perustuu siihen, että se on haluttu luettava. Mielipiteiden monipuolisuus takaa luettavuuden. Yhden asian ja mielipiteen julkituomiseksi  ei lehteä tarvitsisi tehdä kuin yksi numero vuotta kohti.

******

Tohmajärven kadun ja tien nimimuutos lähti liikkeelle yleisöosaston kirjoituksesta. Kunnanhallituksen päätös olisi ilman julkisuutta jäänyt kuntalaisilta vähälle huomiolle. Nyt vähäinen mielipide kirjoitus kaapattiin valtakunnan ykkösuutisiin. Tulevaisuus näyttää muuttuuko Kauppakatu ja Kirkkotie Katri Helenan raitiksi. Nyt nuoret ihmiset keräävät tukilistoja netissä ja vanhemmat teillä ja toreilla. Tohmajärven kunnanhallituksen päätös oli yksimielinen raitin puolesta. Jatkossa hallituksen on vastattava oikaisuvaatimuksiin. Vaikuttaako kuntalaisten mielipide hallitukseen? Se on mielenkiintoista seurattavaa. Varsinkin nyt kun nimimuutos käsiteltiin viikon uutisena Uutis Vuodossa.

*****

Jos Tohmajärvellä kuohuu niin Kiteellä keittää yli. Jo toista vuotta kiteeläiset luottamus- ja virkahenkilöt ovat jauhaneet samoja asioita. Erimielisiä on oltu lähes jokaisesta asiasta. Paitsi siitä, että ollaan erimielisiä. Erityisesti eripura on näkynyt kaupungin valtuuston kokouksissa. Niitä kun on pakko pitää julkisina. Riitaa on riittänyt valtuuston ulkopuolellekin. Aina huoltoasema palavereihin asti. Viimeisin ylikuohahdus sattui sekin valtuustossa. Ylilääkäri Mönttinen pisti hatun päähänsä, lähti kesken kokouksen. Sen jälkeen hän ei ole ollut julkisuudessa. Kiteellä etsitään uutta terveyskeskusylilääkäriä, josta kohta päästään kiistelemään. Eikö valtuutettuja ennen valtuustoon pääsyä, voisi velvoittaa käymään järjestötoiminnan peruskurssin. Sama koskee virkamiehiä. Löytyisi jokin yhteinen kieli ja sovittu hoitotapa yhteisten asioiden hoitoon.

******

 

Urpilainen uskoo vaalivoittoon, otsikoi Hesari. Niin pitää tehdäkin. Kysymyksessä on SDP:n puheenjohtajavaali. Puolueen kannalta ei niin tärkeää ole kuka puheenjohtajavaalin voittaa, vaan miten puolue menestyy tulevissa eduskuntavaaleissa. Niissä ei pärjätä selittelyillä, oli puheenjohtajana kuka hyvänsä. Vaalimenestys edellyttää uskottavuutta suhteessa äänestäjiin. Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että äänestäjät tekevät päätöksensä vaalikopissa, ei sen mukaan miten asiat ovat, vaan sen perusteella miltä ne näyttävät. Tämä pätee äänestäjiin puolueesta riippumatta.

******

Virka-, työ- ja luottamushenkilöpaikkoja ei ole viisasta kytkeä ennakkoon vaalituloksiin. Varsinkaan niitä ei pitäisi koplata toisiinsa. Valtiovarainministerillä, puolueen puheenjohtajalla, puoluesihteerillä ja europarlamentaarikolla jokaisella ovat omat työnsä. Jos joitain voidaan yhdistää, niin se on poikkeus. Sellaiseen ei pidä pyrkiä. Mieluummin töitä useammalle kuin työt yksille.

                                                                         Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: