keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Alla oleva julkaistu Karjalaisessa 2.4.2014


Kulttuuriskandaali  Tohmajärvellä

Tiet ja kadut nimetään ja viitoitetaan yleensä käyttötarkoituksensa mukaan ohjaamaan kulkijoita. Mitä merkittävämpi on tiellä tai tienpäässä oleva kohde, sitä tärkeämpiä ovat tien nimi ja viitoitus.

Tohmajärven kaupat ja liikkeet ovat keskittyneet kauppakadulle. Se on ollut kautta-aikojen  taajaman keskus. Ja on sitä edelleen. Nimellään Kauppakatu, on osoittanut vieraspaikkakuntalaisille taajaman keskuksen.

 Kirkkotie on nimellään ohjannut niin paikkakuntalaiset kuin vieraatkin jo vuosisatoja Kirkkoniemeen. Voi sanoa, ainoaan näyttämisen arvoiseen maisemaan paikkakunnalla. Kirkko on rakennettu 1756, kellotapuli 1760, pappila 1841 ja pitäjäntupa 1856. Jo rakennuksien puolesta Kirkkoniemi on merkittävä koko Itä-Suomessa, ja ansaitsee selvän tieviitoituksen.

Jo edellä olevien asioiden perusteella pitää ihmetellä mitä Tohmajärven kunnan päättäjät on pannut poistamaan Kauppakadun nimikkeistöstä ja Kirkkotien viitoituksen muuttamaan sen tärkeimmältä alkuosalta. Eivätkö he tiedä tai kunnioita sitä, että tsaari Aleksanteri I ja marsalkka Mannerheim myöhemmin ajoivat samaista Kirkkotietä Kirkkoniemeen. Luulisi tämäkin tieto antavan oikeutusta Kirkkotieviitoitukselle.

Tohmajärvellä ollaan Kauppakatua ja Kirkkotien keskeisintä osaa muuttamassa Katri Helenan raitiksi. Katri Helena ihmisenä ja laulajana on paikkansa ansainnut Suomessa. Mitenkään tohmajärveläisenä hän ei nähdäkseni ole koskaan itseään tuonut esiin. Jos syntymäkunta on tuotu haastatteluissa esiin, on sen useimmin tehneet haastattelijat. Katri Helena on syntynyt ja käynyt koulunsa Uusi-Värtsilässä. Ei Kemiessä. Jos näillä perusteilla on päätetty muuttaa Kemien taajaman osoitteistoa, niin mielestäni asiaa ei ole harkittu loppuun kaikilta osiltaan.

Kadun nimikkeistön muutos ei ole vähäpätöinen taloudellisesti. Siihen liittyy osoite sähläystä ja kustannuksia viitoituksesta, liikkeiden osoitteiden muuttamisesta liikekumppaneille j.n.e. Mitä hyötyä tai lisäarvoa muutoksesta on kuntalaisille?

Yleisesti ottaen pitäisi ajatella onko hyväksi lähteä nimeämään osoitteistoja ihmisten nimien mukaan. Ihminen unohtuu sukupolvessa. Paikka tai tapahtuma tahtoo pysyä sukupolvelta toiselle. Niin kuin Kauppakatu tai Kirkkotie.

                                                         Veijo Tuunanen

                                                          Tohmajärven evl. seur.kunn. kiinteistö- ja

                                                          ympäristötyön joht.kunnan puh.joht.

Ei kommentteja: