sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Aatteellisuus velvoittaa

Nimittäin silloin kun blogissa kävijöitä on runsaasti, vaikka uutta tekstiä tänne en olekaan saanut aikaiseksi. Syy tulkoon selitykseksi, vaikka mitä se auttaa. 
Olen käynyt joka vuotisella Taalintehdaan matkalla ja tuonut sieltä mukanani flunssan. Semmoisen kun olisin junan alle jäänyt. Joka paikka on kipeä. Ei niin, että se olisi särkyä. Ei, vaan niin, että kun liikahdan niin silloin sattuu. Tämä tästä.
*****
Lehdestä luin, että Valtiovarain ministeriö katsoo Keski-Karjalan liian pieneksi hoitamaan sote- ja kuntarakennemuutosasioita. Liekö tieto mennyt perille myös kiteeläisille. Ymmärretty sitä siellä tuskin kuitenkaan on. Ovat sen verran kiteeläisiä.
Kova pala oli tohmajärveläisten kepulaisten varmasti taipua ottamaan selvitykseen mukaan myös Joensuu. Äänestää piti valtuustossa. Vain yksi kokoomuslainen, Antero Nenonen, kannatti keskustalaisia. Oliko kenellekään ylläri. Ei varmasti. Kyllä Anteron mielipiteet niin kauan kuin minä niitä olen seurannut ovat enemmän keskustalaisia kuin kokoomuslaisia.
No hyvä nyt. Katsotaan miten asia etenee. Ja onko tohmajärveläisillä mitään mahdollisuutta tulla kuulluksi. Kumpi olisi parempi liittymissuunta. Kitee vai Joensuu. No, Valtiovarain ministeriö sanoi sen kyllä selvästi. Ettei ainakaan Kitee tule kysymykseen.
*******
Tohmajärveläisiä yrittäjiä näyttää kiinostavan valtatie 9 linjaus Kemien kohdalta. Otin asiaan kantaa jo viisitoista vuotta sitten. Silloin pidin tien kulkemista Kemien kautta tärkeänä. En pitä enää. Aika ja tavat ovat ajaneet sen aikaisten mileipiteiden yli.
On hyväksyttävä mitä varten teitä yleensä rakennetaan yhteisön varoin. Se on tien tarve ja sen tarvitsema laatu liikenteen vilkkautteen. Valtatien stadus vaatii tielle leveyttä, 100 km tuntinopeutta, eritasoliittymiä ja liikenneympyröitökin mahdollisimman vähän. Tähän on vaikea sopeuttaa kylän tarpeita. On myös muistettava teitä rakennettavan vuosikymmeniksi.
On myös otettava vastuu omasta käyttätymisestämme kylän kehitykseen. Katsokaapa vain omia ostotottumuksianne ja seuratkaa samoissa asioissa miten venäläiset käyttäytyvät. Ostoksille vain Joensuuhun. Semmoisia me olemme. Oma ei näytä kelpaavan ja riittävän. Ja uskokaa tai älkää jos ja kun tie joskus rakennetaan jonnekin tuonne aseman seudulle, elämä ei lopu Kemiessä.
Ei ole loppunut Porvoosta, Kouvolasta, Lappeenrannasta, Lauritsalasta eikä Imatralta. Nämä paikkakunnan ovat kokeneet läpiajon kiroukset ja kiitokset kuutostien osalta.

Ei kommentteja: