sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

KENEN JUHLA VAPPU ON?

Onko Vappu työläisten, ylioppilaiden vai peräti Kyösti Kallion muistomerkin luokse kokoontuvien juhla? Tähän kun vielä liittää Tähtitornin mäelle kerääntyneet ryyppääjät, on juhlijoita joka lähtöön.
Henkilökohtaisesti en katso kuuluvani oikeastaan mihinkään porukkaan. Mukaan menen, jos sopiva aika ja paikka sattuvat kohdalle. 
Jäsenkorttia en omista mihinkään yhteisöön. Ainoa porukka johon vielä kuulun on seurakunta. Sielläkin syntymästä asti olevien kirkonkirjojen perusteella.
Muutamia haja muistoja Vappuun liittyen toki on minullakin.
Ensimmäinen on Vapulta joskus viiden ikävuoden paikkeilta. Silloisella Suojeluskunnan talolla pitivät Vappujuhlia, joihin kuului erilaiset kreppipaperista tehdyt komeat hatut. 
Illalla oli ehto käydä kiltisti nukkumaan, niin aamulla herättäessä saisi sitten komean Vappuhatun. Näin tapahtuikin.
Yhtenä Vappuna ei niin tapahtunutkaan. Aamulla herätessäni ei hattua näkynytkään. Kamarin uunin pellissä roikkui isän vasta ostettu vaalea kesäpuku. Takki oli selästä revennyt halki koko matkallaan.
Myöhemmin kuulin syyn tapahtumaan. Isä oli Vappujuhlissa ollut Imbodenin Vertun kanssa järjestysmiehenä. 
Jo silloin ymmärsin järjestysmiehen työkuvan. Takki siinä saattaa haleta.
******  
Samoihin aikoihin Tohmajärvellä olivat voimissaan Vappumarssit. Aseman seutu eli voimakasta teollisuusaikaa. Työläisiä oli paljon, eikä sen aikaiset elinehdot olleet kummoiset.
Vappumarssi alkoi asemalta. Nousi Kemien mäelle ja kiersi Kirkkoniemen menevän tienristeyksen ja päättyi Työväentalolle.
Muistan äidin kutsuneen meidät tenavat sisään ajaksi, jona marssijat kiersivät tienristeystä. Miksi? Syytä hän ei sanonut.
Muistan marssijoiden olleen enemmän "ryysyporukkaa". Nähdyn perusteella, jonka ehdin huomioida ennen tupaan käskyä.
Punaisia lippuja näin marssijonon keulassa ja lauluakin tapailtiin. Pitkästä jonosta johtuen, laulu taisi olla kovin eritahdista.
Tässäpä nämä ensimmäiset lapsuusajan Vappumuistelut. Sittemmin muisteluja on kertynyt enemmänkin, mutta jääkööt tällä kertaa.
******
Toivotan lukijoilleni hyvää ja iloista Vappua. Säätyyn  kuin säätyyn. Ei Vappua tarvitse kenenkään itselleen omistella. Pidetään se yhteisenä. Onhan edessä kesä ja kärpäset. Nekin ovat kaikille yhteissiä.
Minä taidan tehdä pienen Vappumatkan.       
 

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

tismalleen. 700-luvulla abbedissa valpurin muistojuhla, jolla korkataan korkeintaan kesä ja toukotyöt alkuun. kaikki työnsankarit ovat töissä, eivät marsseilla ;)