Olen kirjoittanut asiasta väsymiseen saakka. Eikö Suomessa herätä huomaamaan ajan kulkua. Polkuja pitkin ei enää tulla kirkolle. Venettä käytetään virkistyskalastukseen, ei juurikaan kulkuvälineenä. Autot ovat korvanneet hevospelit. Netti postin ja tietokoneet kuulakärkikynät.
Kuntarajoja pidetään vain entisellään. Ei siksi, että kuntalaiset niitä tarvitsisivat, vaan siksi, että byrokradia niitä tarvitsee ja turhan tärkeät virkahenkilöt ja arvostusta etsivät luottamushenkilöt.
Edellä kerrotuista syistä on kuntarakenteen ja sote-asioiden kanssa nyhrätty kymmenen vuotta. Tältä ajalta löytyy tästäkin blogista lukuisia kirjoituksia suurempien kuntayksiköiden puolesta.
Kaikki kirjoitukseni ovat valuneet hukkaan kuin vesi hanhen selästä. Paperilehtiin ei vieläkään uuden kuntarakenteen kannattajat pääse kirjoittelemaan.
******
Nyt näyttäisi tulevan muutos. Tai niin ainakin uskoisi. Hallitus antoi eduskunnalle esityksen uudeksi kuntarakennelaiksi. Kohta nähdään yltääkö jarruttajien valta yli hallituksen esityksen rajoittamaan julkista keskustelua kuntarakenteen muutostarpeesta.
Minua kiinnostaa nähdä millaista keskustelua syntyy Keski-Karjalassa. Täällähän on vannottu itsenäisten kuntien paremmuuden puolesta. Perusteluja ei juuri ole esitetty. Miksikö? No, niitä ei ole olemassakaan.
Hallituksen esityksen perustelut ovat sellaiset, että nyt ei ole mahdollisuutta enää kieltäytyä liitosselvitysten teosta.
Jäädään odottamaan millaiset selvitykset Keski-Karjalasta saadaan aikaseksi. Omilla voimilla ei ole mahdollisuus jatkaa. Sen sanelevat hallituksen ehdot.
Ei tästä asiasta kannata tällä kertaa enempää jauhaa. Ryhdyn katselemaan naisten 30 km SM-hiihtoja.
lauantai 6. huhtikuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Aikonaan joku presidenttiehdokas mietiskeli ääneen, että meillä on liikaa virkamiehiä kilpailijamaihin verrattuna. "Totuudenpuhujasta" ei valitettavsti tullut presidenttiä. Maailma on tosiaan muuttunut niin että Veijon kirjotuksessa on paljon perää. Pidemmällä tähtäimellä voi olla arveluttavaa vastustaa kehitystä mm suurempiin kuntayksiköihin. Näyttää siltä, että nyky hallituspuolueet keräävät runsaan sadon kuntaliitos uudistuksellaan. Suomelle ja sen kansalaisille on käymässä kalpaten, jos emme pysy mukana kehityksessä.
Ei asia kuntalaisen kannalta ole noin yksioikoinen. Esim. matkat erilaisiin palveluihin jatkuvat. Kuka maksaa bensat ym? Kuntaa tarvitaan eräänlaisena vakuuskulissina. Yksinkertaiset voivat yksinkertaistaa asian kuin asian. Johora.
Juu Johara. Maailama muuttuu ja autiokaupunkeja kylistä puhumattakaan on kaikkialla ja lisää tulee haluttiinpa tai ei. Sanotaan, että matkustelu avartaa. Siinä palveluja hakiessa voi samalla törmätä jopa syvällisempään ja laajempaan palveluun. Mistäs sen tietää, jos ei pääse vertailemaan. Kuulema syrjäkylät tulevat kalliiksi taajamissa asujille ja pienet taajamat taas kalliiksi isoille kaupungeille. Naapurissa Pietari on imuroinut Karjalan jo lähes tyhjäksi. Niin se vaan näkyy olevan. Pelkästään Tohmajärvellä oli aikonaan 10.000 asukasta nyt alle puolet ja värtsiläläiset jo siinä samassa. Tuntuu vaikealta uskoa kehityksen suunnan muuttuvan vaikka kuinka sitä toivoisi.
Nurkkakuntaisuus on sana, jonka merkityksen tiedämme. Ei ole kovin mairitteleva. Kantasanat ovat nurkka ja kunta. Eipä leipä levene kumpaisenkaan käytöllä.
Pitäisi katsoa omia nurkkia kauemmaksi ja suurempia kuntia miten siellä eletään. Ja muodostaa mielipide vasta sitten.
Olen asunut ja leipääni tienannut muutamassa kaupungissa ja erilaisissa maalaiskunnissa. Olen kokenut monenlaisia kunnanjohtajia/sihteereitä. Mielipiteeni on muodostunut puhtaasti käytännön kekemuksista. Siksi kannatan itsenäistä Tohmajärveä. Enkä toivo siitä autiokaupunkia vaan kohtuullisesti elävää ja asukkaistaan huolehtivaa yhteisöä edelleen.
Johora.
Lähetä kommentti