tiistai 20. syyskuuta 2011

Ollaanko Keski-Karjalassa paniikissa?

Siltä ainakin tuntuu. Ensin ollaan kunnanjohtaja Olli Riikosen ohjeilla perustamassa tynkähelliä. Ennen kuin entistä on saatu hengiltä. Paniikkia osoittaa Olli Riikosen nopea hylkäys Hellistä, jota vielä muutama viikko sitten piti erinomaisena.
Nyt Kesälahti on aloitteellinen uuden yhteisen Keski-Karjalan kunnan perustamisesta. Vasta Kesälahdellakin vannottiin itsenäisen kunnan puolesta.
On mielenkiintoista katsoa mitä Tohmajärvi kunnanjohtajansa kanssa vastaa Kesälahden kosintaan. Tohmajärvi on ollut sitkeimmin puolustamassa itsenäistä kuntaa.
++++++
Edellä olevasta voi sanoa vain sen, että paniikissa ollaan. Ja syykin löytyy omista joukoista. Lähes kaikki se mikä yksinkertaisen enemmistön turvin on rakennettu on ollut päin prinkkalaa.
Kitee on odotellut Paras-lain suojassa omenan kypsänä putoamista heidän pöytäänsä. Omena näyttää putoavan, mutta pilaantuneena. Jopa niin, ettei siitä taida kiteeläisille jäädä syötäväksi mitään.
Nyt pitäisi näille hätähousuille saada jäitä lahkeisiin. Kannattaisi odottaa mitä hallituksella on sanottavaa kuntarakenteista. Muuten saattaa käydä niin, että taas kerran tehdään turhaa työtä, joka kohta joudutaan purkamaan.
++++++
Näyttää siltä, että vain Tohmajärven demareilla riittää maltti tässä tilanteessa. Demareiden vaalilupaus kuului: Tästä pidämme kiinni. Tekstin ohessa oli kuva terveyskeskuksesta.
Ryhmä on järjestelmällisesti toiminut lupauksensa mukaisesti. Voimat valtuustossa eivät vain ole riittäneet. Siksi lääkärivastaanotot ovat sitä mitä ovat. Jo kohta siinä vaiheessa, että puheet niiden lopettamisesta tykkänään ovat ehtineet paperille saakka.
Demareilla on aloite kunnanvaltuustossa, jossa esitetään eroa Helli-liikelaitoksesta. Aloitteessa esitetään myös sosiaali- ja terveyspalvelujen ottamista kunnan omaksi palveluksi kunnes valtiovallalta tulevat uudet ohjeet.
Aloite on ainoa oikea tässä vaiheessa. Se takaa kunnalle edes jonkin asteiset mahdollisuudet sanoa mitä tehdään ja mihin mennään.
Hellin toimesta näytetään menevän kohti konkurssia. Mikään tuskin muuttuu, jos henkilöt ovat samoja kun entisessä Hellissä. Vähän jää toivoa paremmasta myös siinä tapauksessa vaikka Keski-Karjalaan saataisiin yksi yhteinen kunta.
Muistan Hellin perustamisen aikoihin pitäneeni yhteistä kuntaa Keski-Karjalaan jopa eriitäin toivottavana. Olisi saatu 10,5 mil. euroa ja yhteishenki olisi tänä päivänä toista kuin nyt.
Silloin ei kelvannut. Nyt näyttää aika ajaneen senkin toiveen ohi. Siksi pitäisi jaksaa odottaa mitä hallitus esittää kuntarakenne asiaan.

Ei kommentteja: