perjantai 6. heinäkuuta 2007

Potsipäiviä odotellessa

Oliko viisasta venyttää potsipäiviä viikon mittaisiksi? Se selviää aikanaan. Viimeistään huomenna, jolloin on potsitoripäivä.
Muistan kun päiviä supistettiin kahteen ja puoleen päivään. Sillä oli tarkoitus saada kansaa keskitetymmin tapahtumiin. Erityisesti potsitoria voi pitää päivien pelastajana.
Alkuaan kymmenkunta vuotta sitten potsipäivien järjestäminen hoidettiin lähes kokonaan talkootyönä. Talkootyöt taisivat loppua ei niinkään talkoolaisten puutteeseen, vaan pikemminkin "valtapoliittisiin" näkökohtiin.
Viime mainittuja näkökohtia ajamaan piti tietenkin panna pystyyn projekti. Se tietenkin maksoi ja tuloksetkin ovat olleet kaikkien nähtävänä. Tuloksia ei ole näkynyt.
Ellei sellaisiksi lueta valotolpissa heiluvia Tohmajärvi-viirejä. No, projektin tulosta eivät ole viiritkään.
Tohmajärvellä olisi jopa kesäpäiviksi pohdittavaa tulevasta terveys- ja vanhuspalvelujen järjestämisestä. Hiljaiselta näyttää sillä rintamalla.
Ovatko tohmajärveläiset todella sitä mieltä, mitä heidän luottamushenkilöiden enemmistö valtuustossa näyttää kannattavan. Pitääkö todella rakentaa palveluja tuottamaan Keski-Karjalaan uusi organisaatio uusine johtajineen?
Jos ovat sitä mieltä, niin mihin he kantansa perustavat? En yhtään puolesta puhujaa luottamushenkilöiden puolelta ole kuullut. Paitsi kunnanjohtaja ja hänen kaksi lähintä. No, tähän sopii se lehmä ojassa juttu.
Kunta- ja palvelurakenneuudistuslaki vaatii palvelujen järjestämiseen 20000 ihmisen asukaspohjan. Se on fakta, eikä siitä ylitse päästä ilman uusia järjestelyjä.
Eikö keskusteluun pitäisi nostaa myös yhdeksi vaihtoehdoksi kuntaliitokset. Se olisi ylivoimaisesti varmin, halvin ja kuntalaisen kannalta viisain vaihtoehto. Siinä ainakin teoriassa jää loppukontrolli palvelujen käyttäjille ja sitä kautta kuntalaisille.
Missä ovat Tohmajärvellä terveys- ja vanhuspalvelujen investointeihin valtiolta saadut rahat?
Rakennetaanko niillä vai palautetaanko takaisin valtiolle?

1 kommentti:

Jarkko Tuunanen kirjoitti...

Lopetin paikallislehtien tilauksen, huomaan, tarpeettomana. Täältähän tätä luettavaa löytyy. Hyvä, että Tohmajävelläkin tuuleksii ja vielä näin muodikkaassa muodossa. Löytää ketkä tahtoo. Uunin sytykkeenä kyllä aikaisempia huonompi.
Leppävirrallakin vene keinuu, tosin en tiedä kenen toimesta ja näyttääkö kokka pian etelään vaiko pohjoiseen. Perusterveydenhuolto ainakin on kurimuksessa, ainakin kohta. Jos kuntatasolla ei tulevaa nähdä laajemmassa mittakaavassa ja siihen osata tai ymmärretä reagoida, niin kyllähän pääkaupungista asiat on aina osattu järjestää, enkä tiedä sitten kenenkä parhaaksi. Tuskinpa kuntalaisen kuitenkaan. Pakkorakoon kun pannaan, ei mitään hyvää tahdo synty, vaan sitä ihteensä, kuten sanotaan :-)))