tiistai 24. heinäkuuta 2007

Kuka saa puhua

Ei Matti Vanhanen ole puhumista ensimmäisenä kieltänyt. Puhumattomuus demokratiassa tarkoittaa kuitenkin samaa kuin salailu, joka taas ei kuulu demokratiaan.
Ennen vanhaan ja vermasti vieläkin monet yksityistaloudet ja liikemiehet eivät puhu ennakkoon suunnitelmistaan. Heille puhumattomuus suotakoon aina tiettyyn salailuun saakka. He kun pelaavat omilla rahoillaan.
Politiikassa niin valtiollisella kuin kunnallisellakin tasolla pelataan veronmaksajien rehoilla ja se vaatii avoimmuutta. Varsinkin kun avoinmuuten vaatimus on kirjattu lakiin.
Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Meikäläistäkin opastettiin heti kunnallispolitiikkaan tultuani mitä sopii puhua ja mitä ei ehdottomasti saa lehtiin kirjoittaa. Opastajat molemmat ovat noudattaneet hyvin kyseistä menetelmää. Liikoja heidän taholtaan eivät jutut ole veronmaksajille kiirineet. Se on heidän avoinmuuttaan.
Minä olen julkisuuden kipeudessäni kirjoitellut mitä sattuu. Niin kuin tämäkin sepustus. Kiellot eivät ole vielä katkaisseet kynästä lyijyä.
Tohmajärven kunnanhallitus lähtee tutustumismatkalle Venäjälle. Johtavine viekamiehineen ja yhteistoimintatahoineen. Mitä sieltä haetaan ei ole meikäläiselle selvinnyt.
Mielelläni olisin suunnannut tutustumismatkan Joensuuhun tai Kiteelle. Siellä suunnalla kun uskoisin löydettävän nopeammin yhteistyökumppaneita.
Mutta ei Kiteelle eikä Joensuuhun, kun ne eivät sovi johtaville matkanjärjestäjille.
Tekee mieli kysyä, mitä ajattelevat tavalliset veronmaksajat tulevaisuudestaan. Ei hyvältä näytä tässä vaiheessa. 350000 euron projektikin köhii vielä alkukuopissaan. Tiettävästi mistään ei ole vielä sovittu.
Niin ei ole tiedoitettu. Kuuluneeko tämäkin niihin salassa pidettäviin asioihin, joita Vanhanen varjelee veronmaksajilta valtiollisella tasolla. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä Tohmajärvelläkin.
Kesän jatkoa. Mieluimmin sateetonta.

1 kommentti:

Olli Riikonen kirjoitti...

Hyvä Veijo!

En tiedä, onko ollenkaan viisasta ryhtyä käymään keskustelua tällä foorumilla, mutta kun ei viisautta ole liikaa suotu, niin sitähän saattaa vaikka pari riviä kirjoittaakin. En allekirjoita enkä oikein ymmärrä noita salailu- ja keskustelemattomuusväitteitä. Niille ei mielestäni ole perusteita ja asian voi tarkistaa vaikkapa lukemalla maakuntalehteä ja paikallislehtiä. Tohmajärven asiat ovat aika avoimesti esillä. Verrataanpa vaikka, miten Outokummun ja Liperin sekä Joensuun seudun kuntaliitosselvityksistä käydään keskustelua. Aikamoista kuurupiiloa, sanoisin.

Liitän tähän näin avoimuuden nimissä Tohmajärven kunnanhallituksen vierailuohjelman Sortavalan alueella ja Impilahdessa 6.-7.8.2007. Matkalle lähtee 16 henkilöä (12 luottamushenkilöä ja 4 palkollista) sekä bussinkuljettaja. Matkan kustannukset ovat kuljetuksineen, majoituksineen ja ryhmäviisumeineen noin 1600 euroa. Lisäksi tulevat mahdolliset ruokailukustannukset. Jokainen voi pohtia vapaasti, onko Tohmajärven kaltaisen kunnan päättäjien ja toimijoiden tarpeen tietää, miten naapurissa eletään, ajatellaan ja toimitaan. Minun mielestäni se on tarpeellista. Sen verran monen tohmajärveläisenkin leipä riippuu siitä.

Joensuun seudun elinkeinotoimeen käytiin tutustumassa kunnanhallituksen voimin viime keväänä. Kiteen ja muun Keski-Karjalan kanssa on vakiintuneet yhteistyömuodot, joissa tavataan ja keskustellaan useamman kerran vuodessa.


Aikataulu

Maanantai 6.8.2007

klo 7.00 lähtö kunnanvirastolta

klo 9.30 (Venäjän aikaa) tutustuminen Värtsilän kuntaan

klo 10.30 tutustuminen KarLis-sahaan (suomalaisomistuksessa)

klo 11.30 lounas Öljymäen Kolmas-Plus – kahvilassa

klo 14.30 tutustuminen Impilahden sahan ja Stora Enson toimintaan Karjalassa – alue-esimies Arvo Nousiainen

klo 18.00 majoittuminen hotelli Sortavalaan

Kunnanhallituksen kokous

klo 20.00 illallinen hotelli Piipun Pihan ravintolassa


Tiistai 7.8.2007

Oppaana koko päivän Sortavalan Suomen ystävien puheenjohtaja Ivan Gyttyjev

klo 8.30 aamiainen hotellissa

klo 9.30 Sortavalan piirin ja kaupungin edustajien tapaaminen piirihallinnossa

klo 10.30 lyhyt kiertoajelu Sortavalassa, tutustuminen Ystävyyden talo-hankkeeseen ja aikaa ostoksille

klo 12.30 lounas Relaks – kahvilassa Sortavalassa

klo 13.30 tutustuminen Helylään, johdon tapaaminen, Rapalan tehdas (vahvistamatta)

klo 15.30 käynti Ruskealan marmorilouhoksella

n. klo 17.00 saapuminen Tohmajärvelle