Vain itkupotku puuttui
Kun on tarpeeksi vanhaksi elänyt alkavat asiat asettua omaan vakiintuneeseen asemaansa. Otetaanpa esiin kantasana taksa ja siitä johdettu taksonomia, jota liitetään EU:hun. Muistan ennen vanhaan kunnissa toimineen taksotuslautakunnan. Senkään arviointeihin ei oltu tyytyväisiä ja hommaan keksittiin toinen systeemi. Niin uskon käyvän myös EU:n taksonomia-yrityksille ainakin Suomen osalta. Keski- ja Etelä Euroopasta ei löydy osaamista suomalaisten metsien hoitoon ja käyttöön. Ja piste. Näkemykseni perustuu pitkäaikaiseen kokemukseen metsän omistamisesta ja suomalaisesta osaamisesta sekä ohjeistuksesta metsäasioissa. Olen oppinut erottamaan lehtipuut ja havupuut toisistaan. Lettosuolla ja kallioilla puut kasvavat huonosti. Tiedän puun hinnan vaihtelevan. Hiilijalan jäljistäkin tiedän luullakseni saman verran kuin Euroopassa keskimäärin. Ja luonnonsuojelusta sen verran, että olen pysyvän ihmissuhteen kanssa oma-aloitteellisesti suojellut metsistämme 30%. Vertailuksi sopinee tieto, että Konstsamfund joka on säätiö suojeli maistaan Kemiön saarella tänä syksynä kokonaista 0,1%. Suomessa on 600000 metsänomistajaa. Monella heistä lienee saman tyyppinen tietotaso metsänhoidosta kuin keski-eurooppalaisilla. Siksi heidän asemastaan ja tulevaisuudestaan on kannettava yhteistä huolta. On huomioita omistajapohja ja metsän taloudellinen vaikutus kaikille suomalaisille. Ja toinen piste.
Woke-keskustelusta en tietäisi mitään ellen olisi katsonut Marja Sannikan keskustelu ohjelmaa, jossa esiintyjät eivät päässeet edes keskustelun alkuun. Juontaja Sannikalta karkasi asia käsistä kun nuori ja yli-innokas Renaz Ebrahimi avasi sanaisen arkkunsa jossa riitti tekstiä mutta johon Esko Valtaojalla ei riittänyt ymmärrystä. Ei muuten minullakaan. Sanojen alkukirjaimista siinä puhuttiin ja joiden kirjain merkityksestä Ebrahimilla olivat erityiset käsitykset. Vastustan rasismia, kuulun kirkkoon ja olen avioliitossa. Kiihkoilua minkään asian puolesta en pidä hyvänä. En myöskään neekeri sanaa pidä rikoksena, koska en aseta sille negatiivistä yhteyttä rasismiin. Hyväksyn senkin jos jotkut niin tekevät. Heillä on siihen syynsä. Minulle kyseinen sana tuli tutuksi koulun maantietotunnilla. Silloin se merkiksi Afrikassa eläviä ihmisiä, joilla oli tumma ihonväri. Ei mitään muuta. Musta murjaani, keltanaama ja valkonaama ovat tulleet myös tutuksi sanoissa leikkivuosillani. Ilmaisut nykyaikana ovat tarpeettomia. Yliherkkyyttä yksityisiin sanoihin ilman niihin liittyvään negatiistä yhtymää on tarpeetonta korostaa. Sannikan ohjelma osoitti, ettei hän osoittanut arviointikykyä keskustelijoiden valinnassa. Vanhempi tiedemies ja nuori yhden asian kannattaja ei sovi keskustelijoiksi valtakunnan TV-verkkoon. Onneksi vältettiin itkupotku kohtaus.
Joulu tulla jollottaa. Niin tekevät kohta perään sote-vaalitkin. Joulusta selviää vanhoilla konsteilla koronankin huomioiden. Mutta miten käy sote-vaalien. Tavallinen kansalainen yrittää vaaleissa kuin vaaleissa pohjautua äänestyskäyttäytymisessään vanhaan tietoon ehdokasta valitessaan. Nyt sitä tietoa on vähän tai ei oikeastaan yhtään. Se näkyy ns. päättäjienkin mielipiteissä. Yhden mielestä se joka on ehdottoman tärkeää on toisen mielestä mahdoton toteuttaa. Ota siitä sitten selvä. Poliittiset puolueet, jotka ovat sotesta päättäneet, ovat hengettömiä toimimaan. Siihen tarvitaan ihmisiä. Sitähän todistaa vaalijärjestelmäkin. Keskiössä on ihminen vaikka poliittisen puolueen ehdokkaana. Soteen toimijaksi valitulla ihmisellä tulisi olla kokemus- ja tietopohjaa asiasta johon hänet valitaan. Onko sitä kun sote on uusi järjestelmä. Riittääkö kunnallinen kuppikunta-ajattelu sote päättäjän tehtävään. Onko valtakunnallinen puoluepoliittinen korkea asema riittävä näkemään vielä tavallisen ihmisen sosiaaliset tarpeet sairaan- ja vanhusten hoitoon? Demokratiassa vastuu jätetään tavallisen ihmisen päätettäväksi vaaleissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti